Υπολογισμός μέγιστης επιτρεπόμενης αντίστασης γείωσης σε Υποσταθμούς (Υ/Σ) Διανομής Μέσης Τάσης/Χαμηλής Τάσης (ΜΤ/ΧΤ) - Πουλημένος, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2018)
Το σύστημα γείωσης παίζει βασικό ρόλο για την ασφαλή λειτουργία της ηλεκτρικής εγκατάστασης και την προστασία του εξοπλισμού και του προσωπικού όταν δημιουργηθεί ένα ρεύμα σφάλματος. Γείωση είναι η αγώγιμη σύνδεση ενός σημείου κάποιου κυκλώματος ή ενός μη-ρευματοφόρου μεταλλικού αντικειμένου μιας εγκατάστασης με το έδαφος, με σκοπό να αποκτήσουν το ίδιο δυναμικό με τη γη, το οποίο θεωρείται –κατά σύμβαση- ίσο με μηδέν. Σκοπός ενός συστήματος γείωσης είναι να διοχετεύει το ρεύμα σφάλματος στη γη, έτσι ώστε να επιτευχθεί χαμηλή τιμή αντίστασης γείωσης, προκειμένου να αποφευχθεί η ανάπτυξη επικίνδυνων τάσεων επαφής και βηματικών τάσεων. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι ο καθορισμός της μέγιστης επιτρεπόμενης αντίστασης γείωσης που θα πρέπει να επιτυγχάνεται ώστε να εξασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία του δικτύου και η ασφάλεια του προσωπικού ή τρίτων, δεδομένου ότι η επίτευξη της ζητούμενης τιμής του 1Ω είναι εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη, ενώ το κατώφλι των 40Ω αφορά στην λειτουργία των μέσω προστασίας, χωρίς να εξασφαλίζει ότι οι τάσεις επαφής και οι βηματικές δε θα ξεπερνούν το όριο επικινδυνότητας. Σ’ αυτή την κατεύθυνση, θα προσομοιωθούν διάφορα συστήματα γείωσης υποσταθμών ΜΤ/ΧΤ με τη βοήθεια κατάλληλου λογισμικού προγράμματος, όπου διαθέτει το εργαστήριο Υψηλών Τάσεων. Τέλος, θα παρουσιαστούν και θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τη συγκεκριμένη εργασία.