Μόνιμες και μη μόνιμες μετρήσεις πιέσεων και φορτίων ορθογωνικής πτέρυγας - Ζησόπουλος, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Ρευστών. Εργαστήριο Αεροδυναμικής, 2018)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία περιγράφονται πειραματικές μελέτες πτέρυγας NACA 64418. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν με χρήση επιμηκυνσιομέτρων (strain gauge) για την εύρεση των αεροδυναμικών φορτίων άνωσης και αντίστασης υπό συνθήκες πρόνευσης (pitching, unsteady case) καθώς και αισθητήρες πίεσης για την κατανομή της πίεσης στην επιφάνεια της πτέρυγας υπό μόνιμες συνθήκες ροής(steady case). Λαμβάνουμε υπόψη την επίδραση της μεταβαλλόμενης συχνότητας για διαφορετικές γωνίες πρόσπτωσης συναρτήσει του χρόνου. Όλες οι μετρήσεις διεξήχθησαν στην αεροσήραγγα κλειστού κυκλώματος του εργαστηρίου αεροδυναμικής σε Re – 0.85 x 106 . Αρχικά μελετήθηκε η αεροδυναμική της πτέρυγας σε κατάσταση ακινησίας (steady state) για γωνίες πρόσπτωσης από -7º ως +19º με βήμα 2º μοίρες καθώς και για +80º ως + 100º με βήμα 5º μοίρες. Στη συνέχεια μελετήθηκε η περίπτωση συμμετρικής κίνησης της αεροτομής, με τη χρήση βηματικού κινητήρα (stepper motor), για την οποία αναπτύχθηκε κατάλληλο λογισμικό. Η εξίσωση της γωνίας πρόσπτωσης είναι ημιτονοειδής ταλάντωση με μέση γωνία πρόσπτωσης από -5º έως +15º με πλάτος ταλάντωσης 4º και βήμα 5º και από -3º έως +13º με πλάτος ταλάντωσης 6º και βήμα 4º για συχνότητα ταλάντωσης 1-2 Hz αντίστοιχα. Η αδιάστατη συχνότητα k λαμβάνει τις τιμές{0,05, 0,112}.