Βελτιστοποίηση προγράμματος παραγωγής εργοστασίου με χρήση Excel VBA - Δράκος, Ευάγγελος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2018)
Την σύγχρονη εποχή, ο προγραμματισμός της παραγωγής κατέχει εξέχουσα θέση σε οποιοδήποτε παραγωγικό σύστημα και αποτελεί έναν από τους πιο συνηθισμένους χώρους εφαρμογής των μοντέλων και των τεχνικών της Διοικητικής Επιστήμης. Βασικό πεδίο του προγραμματισμού παραγωγής αποτελεί η διαδικασία της σειριοποίησης των διεργασιών μιας παραγωγικής μονάδας και η ανάθεσή τους καταλλήλως σε γραμμές παραγωγής. Το πρόβλημα αυτό χαρακτηρίζεται από μεγάλο βαθμό πολυπλοκότητας, αν αναλογιστεί κανείς, τόσο τον μεγάλο όγκο των διαθέσιμων δεδομένων που χρήζουν διαχείρισης, όσο και των ταχύτατων αλλαγών στα συστήματα παραγωγής και τις μεθόδους διοίκησής τους, όπου δημιουργούνται διαρκώς νέες συνθήκες και νέες ανάγκες οργάνωσης και λειτουργίας τους. Στην παρούσα διπλωματική εργασία υλοποιείται ένα εργαλείο το οποίο καλείται να διαχειριστεί αυτόν τον μεγάλο όγκο δεδομένων και να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες αλλαγές στο πρόγραμμα παραγωγής ενός εργοστασίου με γνώμονα την βελτιστοποίηση ορισμένων πολύ βασικών δεικτών που χαρακτηρίζουν κάθε παραγωγική διαδικασία, όπως είναι η παραγωγικότητα και η διαθεσιμότητα των γραμμών παραγωγής, ο μέσος χρόνος καθυστέρησης των παραγγελιών και άλλων, οι οποίοι θα αναλυθούν στην συνέχεια. Το εργαλείο αναπτύχθηκε σε γλώσσα Visual Basic for Applications (VBA), λόγω του γεγονότος ότι είναι μία εύκολη σχετικά γλώσσα προγραμματισμού σε συνδυασμό με τον γεγονός ότι λειτουργεί στο Microsoft Excel, ένα περιβάλλον ευρέως διαδεδομένο και γνωστό στο ευρύ κοινό. Η διπλωματική εργασία υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το εργοστάσιο της Johnson and Johnson Hellas, η οποία παρείχε όλα τα απαραίτητα δεδομένα, ώστε το εργαλείο που αναπτύχθηκε να βασίζεται σε πραγματικές βιομηχανικές συνθήκες και όχι σε κάποιο θεωρητικό πρόβλημα. Να σημειωθεί εδώ ότι η διπλωματική εργασία δεν θα έχει καμία εμπορική εκμετάλλευση από την Johnson and Johnson Hellas.