Εταιρική διακυβέρνηση και παράγοντες που διαμορφώνουν του ςδείκτες αποδοτικότηττας, σε τράπεζες της Γαλλιάς - Ζαβόλα, Σοφία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2018)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο την συσχέτιση της σύνθεσης των Διοικητικών Συμβουλίων με την αποδοτικότητα και τους αριθμοδείκτες που αφορούν την κερδοφορία μιας επιχείρησης, συγκεκριμένα των τραπεζών της Γαλλίας. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μία εισαγωγή στις βασικές έννοιες της Εταιρικής Διακυβέρνησης και στις πρακτικές, οι οποίες βοηθούν σε θέματα απόδοσης. Στο δεύτερο κεφάλαιο, αναλύονται τα καθήκοντα και οι υποχρεώσεις του Διοικητικού Συμβουλίου γενικά. Επίσης, επισημαίνεται η σημαντικότητα της ανεξαρτησίας του συμβουλίου, αναλύονται οι λειτουργίες του και περιγράφονται οι επιμέρους επιτροπές του. Ακόμη, γίνεται λόγος για τη διάρκεια της θητείας ενός συμβουλίου, τη διαδικασία εκλογής νέου συμβουλίου και τη διαδικασία απομάκρυνσης ενός συμβούλου όποτε αυτό χρειάζεται. Στο επόμενο κεφάλαιο, αναλύεται το Εθνικό Εταιρικό Δίκαιο της Γαλλίας, που είναι η χώρα στην οποία εστιάζουμε. Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται εισαγωγή στην Περιγραφική Στατιστική, ούτως ώστε να γίνει ανάλυση των δεδομένων που έχουν συλλεχθεί κατά την διάρκεια εκπόνησης της εργασίας. Στο πέμπτο κεφάλαιο γίνεται μοντελοποίηση και ανάλυση των αποτελεσμάτων της μελέτης που έχει γίνει, αφού πρώτα έχει γίνει εισαγωγή στην Ανάλυση Παλινδρόμησης και την Ανάλυση Πινάκων. Στο έκτο και τελευταίο κεφάλαιο διατυπώνονται συμπεράσματα.