Θεωρητική και πειραματική μελέτη της αντοχής και δυσκαμψίας κοκκωδών σύνθετων υλικών υπό κανονικές συνθήκες υγρασίας - Σωτηρόπουλος, Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών. Τομέας Μηχανικής. Εργαστήριο Αντοχής Υλικών, 2018)
Στη παρουσα διπλωματική εργασία αρχικά προσδιορίστηκε το μέτρο ελαστικότητας Ε του σύνθετου υλικού ενισχυμένου με εγκλείσματα, εξετάζοντας ένα τριφασικό θεωρητικό μοντέλο που λαμβάνει υπόψη την έννοια της ενδιάμεσης φάσης. Σύμφωνα με αυτό το μοντέλο, μια σημαντική παράμετρος που επηρεάζει τη συμπεριφορά του σύνθετου υλικού είναι η πρόσφυση που χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη ενός στρώματος μεταξύ μεταξύ του εγκλείσματος και της μήτρας, το οποίο διαθέτει θερμομηχανικές ιδιότητες διαφορετικές από εκείνες της συνιστώμενης φάσης. Επομένως προκύπτει ένας τύπος για το μέτρο ελαστικότητας και τον λόγο Poisson της ενδιαμέσου φάσεως. Η προκύπτουσα θεωρητική τιμή συγκρίθηκε με εκείνες που προβλέπονταν από άλλες θεωρητικές εκφράσεις καθώς και από τα πειραματικά αποτελέσματα που ελήφθησαν από πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε εποξειδικές ρητίνες με εγκλείσματα σιδήρου και αργιλίου. Στη συγκεκριμένη διπλωματική γίνετε μια πειραματική μελέτη της μικροθραυστικής συμπεριφοράς των σύνθετων υλικών με τη μέθοδο της ηλεκτρονικής μικροσκοπίας (SEM). Πιο αναλυτικά μελετώνται εποξειδικές ρητίνες ενισχυμένες με κόκκους SiC και Al. Tέλος, διεξάγεται μια μελέτη για την υδροαπορροφητικότητα των συνθέτων υλικών με βάση το μοντέλο διάχυσης του Fick και την επίδραση αυτής στη δυσκαμψία και στην αντοχή των σύνθετων υλικών. Τέλος θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον κ.Αιμίλιο Σιδερίδη Αναπληρωτή Καθηγητή Ε.Μ.Π και τον κ.Βίκτωρ Κυτόπουλο Αναπληρωτή Καθηγητή Ε.Μ.Π για την αδιάκοπη και ουσιαστική βοήθεια που προσέφεραν για την τεκμηρίωση και την ολοκλήρωση της παρούσας διπλωματικής εργασίας.