Ποιότητα νερών του ποταμού Λούρου για αρδευτική χρήση - Γεραπετρίτης, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Έργων Υποδομής και Αγροτικής Ανάπτυξης. Εργαστήριο Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων, 2018)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία γίνεται η ποιοτική ανάλυση των δειγμάτων του νερού του ποταμού Λούρου κατά την χρονική περίοδο 1984 έως 1997, όπως αυτά συλλέχθηκαν από το τότε Υπουργείο Γεωργίας, με σκοπό την αξιολόγησή του και την καταλληλότητά του ή όχι για αρδευτική χρήση. Η συλλογή των δειγμάτων πραγματοποιήθηκε από τέσσερις θέσεις δειγματοληψίας: το φράγμα της Βόσσας, τις γέφυρες Καλογήρων, Αγίου Σπυρίδωνα και Πέτρας. Για τα δείγματα αυτά έγινε στατιστική ανάλυση των σημαντικότερων παραμέτρων του νερού, τα οποία είναι: η παροχή, τα ιόντα Νάτριο, Ασβέστιο, Μαγνήσιο, Χλώριο, Θειϊκά, Όξινα ανθρακικά, η Ενεργός Οξύτητα, το Διαλυμένο Οξυγόνο και η Ηλεκτρική Αγωγιμότητα. Τα περιγραφικά μέτρα τα οποία υπολογίστηκαν για κάθε παράμετρο ανά έτος είναι: η μέση τιμή, η διάμεσος, το εύρος, η διασπορά, η τυπική απόκλιση και οι συντελεστές μεταβλητότητας, κυρτότητας και ασυμμετρίας. Στη συνέχεια έγινε η ανάλυση της ποιότητας του νερού και προσδιορίστηκε η καταλληλότητά του για αρδευτική χρήση σύμφωνα με το εργαστήριο αλατότητας της Αμερικής και σύμφωνα με το σύστημα ταξινόμησης και τους κινδύνους δημιουργίας προβλημάτων των Ayers και Westcot, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων (FAO). Από τα παραπάνω προέκυψε πως το νερό από τον ποταμό Λούρο, για την χρονική περίοδο που εξετάστηκε, με συνεχή χρήση προκαλεί προβλήματα στα φυτά. Παρόλα αυτά το νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αρδευτική χρήση, πραγματοποιώντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα εκπλύσεις με περισσότερο νερό και χρησιμοποιώντας φυτά ανθεκτικά σε αυτά τα νερά.