Επισκόπηση μεθόδων λήψης επιχειρηματικών αποφάσεων και κριτηρίων αξιολόγησης επενδύσεων - Νικολιδάκης, Δημήτρης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2018)
Οι διοικήσεις των επιχειρήσεων και οι επιχειρηματίες, καθημερινά καλούνται να παίρνουν επιχειρηματικές αποφάσεις, οι οποίες μπορεί να είναι καθοριστικές για την ανάπτυξη, την εξέλιξη, ή ακόμα και την βιωσιμότητα της επιχείρησης, ή του επιχειρηματία. Η σημερινή επιχειρηματική δραστηριότητα εξελίσσεται σε ένα περιβάλλον με συνεχείς μεταβολές, νέες ευκαιρίες και αστάθμητους παράγοντες. Ο βαθμός αβεβαιότητας και οι πιθανές εκβάσεις ενός επιχειρηματικού σχεδίου επηρεάζονται άμεσα από τους εκάστοτε συσχετισμούς της αγοράς. Ορισμένες φορές οι λήπτες της απόφασης μπορούν να προσδιορίσουν στατιστικά τα αποτελέσματα και τις πιθανές εκβάσεις κάθε εναλλακτικού σχεδίου, ενώ άλλες φορές είναι αδύνατον να προσδιοριστούν οι πιθανότητες κάθε δυνατής έκβασης της επένδυσης. Ακόμα, πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν ότι οι επιχειρηματικές αποφάσεις αποτελούν επιλογές ανθρώπων, και εφαρμόζονται πάλι από ανθρώπους. Πίσω από κάθε επιχειρηματική απόφαση λοιπόν, πάντα κρύβονται κάποια υποκειμενικά χαρακτηριστικά και κάποιες ιδιαίτερες προτιμήσεις που έχει ο λήπτης της απόφασης. Η Θεωρία Λήψης Αποφάσεων (Decision Theory) φιλοδοξεί να συμβάλει στην επίλυση τέτοιων προβλημάτων, αξιοποιώντας τα αντίστοιχα κριτήρια λήψης αποφάσεων. Ένα ακόμα πολύτιμο εργαλείο, που έχουν οι επενδυτές στη διάθεσή τους για την ανάλυση των εναλλακτικών επενδύσεων, είναι τα κριτήρια αξιολόγησης επενδύσεων. Ο συνδυασμός των μεθόδων που παρέχει η θεωρία λήψης αποφάσεων με τα κριτήρια αξιολόγησης επενδύσεων μπορεί να δώσει σημαντική και πολύπλευρη πληροφόρηση στον εκάστοτε επενδυτή, ώστε να λάβει τις επιχειρηματικές του αποφάσεις με τη μεγαλύτερη δυνατή σιγουριά. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να παρουσιάσει τις μεθόδους που παρέχει η θεωρία λήψης αποφάσεων είτε ο επενδυτής βρίσκεται σε καθεστώς βεβαιότητας, είτε κίνδυνου, είτε αβεβαιότητας. Επίσης παρουσιάζει το δεύτερο σημαντικό εργαλείο που έχουν οι επενδυτές στη διάθεση τους, που είναι τα κριτήρια αξιολόγησης επενδύσεων και στοχεύει να δείξει την σημασία τους και την χρησιμότητά τους για την διαδικασία λήψης αποφάσεως.