Σχεδιασμός Οντολογίας για τη Σημασιολογική Διερεύνηση των Μικρών και Μεσαίων Έξυπνων Πόλεων στον Μεσογειακό Χώρο - Παναγιωτοπούλου, Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2018)
Η περιοχή της Μεσογείου κατέχει μια εξαιρετικά κρίσιμη γεωπολιτική θέση, καθώς βρίσκεται στο σημείο συνάντησης τριών ηπείρων, ενώ θεωρείται ένας ξεχωριστός χώρος τεράστιας σημασίας αναφορικά με τον φυσικό και πολιτιστικό του πλούτο, την ιστορία, το κλίμα, τη βιοποικιλότητά του, κ.λπ. Επιπλέον, οι μικρές και μεσαίες πόλεις, που κυριαρχούν στο Μεσογειακό αστικό δίκτυο, μοιράζονται μια πληθώρα κοινών ιδιαιτεροτήτων που τις καθιστούν μερικά από τα πλέον ενδιαφέροντα, αλλά ταυτόχρονα και υπερβολικά ευάλωτα μέρη παγκοσμίως, χαρακτηρίζοντας ολόκληρη τη Μεσόγειο ως μια κρίσιμη περιοχή καίριας σημασίας (hot spot) από πολλές απόψεις. Λαμβάνοντας υπόψη πολυάριθμα σημαντικά ζητήματα όπως: (α) τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Μεσογειακού χώρου, καθώς και τις τεράστιες προκλήσεις που αυτός καλείται να αντιμετωπίσει, (β) το γεγονός ότι, παρά τον συντριπτικό αριθμό των μικρών και μεσαίων πόλεων, τα περιβάλλοντα αυτά φαίνεται να παρουσιάζουν σοβαρή υστέρηση σε ότι αφορά στην ανάπτυξη και εφαρμογή αποτελεσματικών έξυπνων στρατηγικών, αντιμετωπίζοντας έτσι σοβαρά κωλύματα στην επίτευξη των στόχων της έξυπνης και βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και (γ) την έλλειψη σημασιολογικής διαλειτουργικότητας, καθώς και την μεγάλη σύγχυση που παρατηρείται σχετικά με το τι σημαίνει τελικά η έννοια ευφυΐα και πώς μεταφράζεται αυτός ο όρος στο πλαίσιο ενός αστικού περιβάλλοντος και του αντίστοιχου υψηλού επιπέδου πολυπλοκότητας που αυτό συνεπάγεται, η παρούσα εργασία επικεντρώνεται στην επέκταση μιας υφιστάμενης οντολογίας για την έξυπνη πόλη μέσα από τον εμπλουτισμό της με όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Μεσογειακού χώρου, καθώς επίσης των μικρών και μεσαίων πόλεων. Η εν λόγω οντολογία αποτελεί μια προσπάθεια σκιαγράφησης των κύριων παραγόντων που συνθέτουν/διαμορφώνουν μια έξυπνη πόλη και των αλληλεξαρτήσεων/αλληλοσυσχετίσεών τους, προκειμένου να κατανοηθεί πλήρως η έννοια της έξυπνης πόλης μέσα στο πλαίσιο του Μεσογειακού χώρου, επισημαίνοντας επιπλέον την ανάγκη ενσωμάτωσης -στην οντολογία- θεμελιωδών πτυχών της βιωσιμότητας, οι οποίες φαίνεται να λείπουν (ή η παρουσία τους είναι ιδιαίτερα περιορισμένη) από πολλές έξυπνες στρατηγικές που εφαρμόζονται σε διάφορα μέρη του κόσμου.