Ισορροπημένη στοχοθεσία, ανάλυση δεικτών απόδοσης και συγκριτική προτυποποίηση για την μέτρηση απόδοσης στον επιχειρησιακό χώρο - Τραχανάς, Απόστολος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, 2018)
Στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον το οποίο αναπτύσσονται οι επιχειρήσεις σήμερα, είναι διάχυτοι οι όροι όπως όραμα, στρατηγική, στόχοι και χρησιμοποιούνται από τα ανώτερα κλιμάκια μιας επιχείρησης μέχρι τις πρώτες βαθμίδες των γραμμών παραγωγής. Η θεωρία υποστηρίζει ότι για να μπορέσει μια επιχείρηση να έχει αρχή, μέση και τέλος και να μπορέσει να ανταποκριθεί στο επιχειρησιακό γίγνεσθαι, πρέπει να έχει όραμα, στρατηγική για να ξέρει που και πως κινείται και ισορροπία στην στοχοθεσία για να εκπληρώνει τον λόγο της ύπαρξής της. Κάθε οργανισμός προσπαθεί να υλοποιήσει μέσα από την στρατηγική και τους πυλώνες της, το όραμα του, την αποστολή για την οποία έχει δημιουργηθεί και να εκπληρώσει έτσι αυτά που οι μέτοχοι έχουν οραματιστεί και προσπαθεί η διοίκηση να κάνει πράξη. Για την επίτευξη όλων των παραπάνω υπάρχουν οι στόχοι οι οποίοι τίθενται και η ισορροπία σε αυτούς εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργιά της επιχείρησης. Είναι πολύ χρήσιμο να δούμε πως ο συνδυασμός όλων των παραπάνω συνιστωσών που έχει μια επιχείρηση μπορούν να συνδυαστούν με αρμονικό τρόπο και να δημιουργήσουν για την ίδια τα επιθυμητά αποτελέσματα. Δεν είναι εύκολο να πάρει σάρκα και οστά το όραμα όπως αποτυπώνεται σε «παρουσιάσεις», να υλοποιηθεί η στρατηγική όπως εκφράζεται σε πίνακες από τους μετόχους και την διοικητική ομάδα αν δεν υπάρχει η στοχοθεσία που θα αρχίζει να εμφανίζει αποτελέσματα στα όσα θεωρητικά παρουσιάζονται. Τέλος θα καταγράψουμε τα κύρια μετρήσιμα, τους δείκτες απόδοσης, που καθοδηγούν και δίνουν όραμα για τη συνεχή βελτίωση και ανάπτυξη των εταιριών σε διάφορους κλάδους με στόχο την ικανοποίηση των πελατών.