Evaluation of sustainability reporting in the Greek financial sector - Καραγάλης, Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, 2018)
Η συνεχώς αυξανόμενη κοινωνική πίεση για βιώσιμες πρακτικές οδηγεί όλο και περισσότερες εταιρείες στο να δημοσιεύουν τις πρακτικές τους πάνω στα θέματα ΕΚΕ. Η αυξανόμενη συχνότητα και ο όγκος τέτοιων δημοσιεύσεων οδηγεί πλέον τους οργανισμούς στην ενοποίηση όλων αυτών των τακτικών δημοσιεύσεων σε μία. Ο μη-υποχρεωτικός χαρακτήρας τέτοιων δημοσιεύσεων δεν έχει βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός παγκοσμίου στάνταρ, με το πιο διαδεδομένο σήμερα να είναι το Global Reporting Initiative (GRI). Τα προβλήματα που προσπαθούν να επιλυθούν από μια αξιολόγηση των εκθέσεων ΕΚΕ είναι: (1) Πώς μπορούν να αξιολογηθούν οι δημοσιεύσεις ΕΚΕ, and (2) τι είδους θέματα ΕΚΕ περιλαμβάνουν αυτές οι δημοσιεύσεις. Μια τέτοια μέθοδος αξιολόγησης μπορεί να έχει μεγάλη χρησιμότητα, τόσο για τους οργανισμούς, όσο και για οποιονδήποτε θέλει να πληροφορηθεί για τις εκθέσεις ΕΚΕ. Αντίθετα με άλλες μεθόδους της διεθνούς βιβλιογραφίας, η συγκεκριμένη μέθοδος μπορεί να αξιολογήσει οποιαδήποτε τέτοια έκθεση, αρκεί να έχει προετοιμαστεί βάσει της 3ης ή μεταγενέστερης έκδοσης του προτύπου GRI. Η προτεινόμενη μέθοδος εφαρμόζεται στις εκθέσεις ΕΚΕ των ελληνικών τραπεζών για τα έτη 2012 έως και 2016. Κατά το 2016, μόλις το 75% των ελληνικών συστημικών τραπεζών δημοσιεύει εκθέσεις ΕΚΕ. Από τις τράπεζες που δημοσιεύουν, μόνο μία τράπεζα είναι έτοιμη για την 5η έκδοση του προτύπου GRI. Τα υψηλότερα σκορ συναντώνται στα έτη 2012 και 2013, όταν οι τράπεζες δημοσίευαν πολύ περισσότερους δείκτες απόδοσης. Το πλήθος των δεικτών πέφτει σημαντικά από την εφαρμογή της 4ης έκδοσης κι έπειτα, για όλες τις τράπεζες. Όσον αφορά τα θέματα ΕΚΕ που φαίνεται να απασχολούν τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, αυτά είναι λίγο ή πολύ τοπικού σχετικά χαρακτήρα. Στην πλειονότητά τους αφορούν είτε χορηγίες σε ΜΚΟ, είτε σε δράσεις περιορισμού του οικολογικού τους αποτυπώματος.