Ανάπτυξη Πρότυπου Διαδικτυακού Γεωγραφικού Πληροφοριακού Συστήματος (Web-GIS) διαχείρισης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών. Η περίπτωση του Δήμου Αγίας Παρασκευής - Νεφρός, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2018)
Η Ελλάδα είναι μια περιοχή της Ευρώπης όπου οι έντονες καιρικές συνθήκες έχουν συχνά ως αποτέλεσμα την καταστροφή εγκαταστάσεων, την απώλεια περιουσιών ή ακόμη και μερικές φορές την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Οι περισσότερες όμως από τις παρατηρούμενες καταστροφές-απώλειες δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της έντασης του φαινομένου αλλά και της ελλιπούς προετοιμασίας, της κακής διαχείρισης και της έλλειψης συντονισμού από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς. Στη σημερινή εποχή τα Γεωγραφικά Πληροφοριακά Συστήματα (ΓΠΣ) προσφέρουν τα εργαλεία εκείνα που μπορούν να οδηγήσουν στη μείωση των προαναφερόμενων απωλειών. Στη συγκεκριμένη κατεύθυνση έχουν δημιουργηθεί πολλές εφαρμογές, οι οποίες ως στόχο έχουν, κυρίως τη διαχείριση της κρίσης και λιγότερο έως καθόλου την προετοιμασία και την επικοινωνία με τον πολίτη. Επιπλέον οι εν λόγω εφαρμογές συχνά λειτουργούν σε Περιφερειακό ή Εθνικό επίπεδο. Στο πλαίσιο της παρούσας διπλωματικής εργασίας δημιουργήθηκε μία διαδικτυακή εφαρμογή για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών σε τοπικό επίπεδο, η οποία εκτός από τη διαχείριση της κρίσης στοχεύει και στην επικοινωνία -πληροφόρηση του πολίτη καθιστώντας τον από απλό θεατή, ενεργό πολίτη και μέρος της λύσης του προβλήματος. Η προαναφερόμενη εφαρμογή σχεδιάστηκε ώστε να ικανοποιεί τις απαιτήσεις που προκύπτουν από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού χώρου (μέσω συνεντεύξεων που ελήφθησαν από ειδικούς στο χώρο της Έρευνας και Διάσωσης) , τις ανάγκες του χρήστη, τους κανονισμούς των αρμόδιων κρατικών φορέων και τις ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε επιμέρους περιοχή. Η εφαρμογή λειτουργεί σε τρία στάδια: 1. Πριν την καταστροφή, λειτουργεί ως οδηγός πόλης προσφέροντας χρηστικές πληροφορίες που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη, ενώ παράλληλα ενημερώνει για δράσεις προετοιμασίας που θα πραγματοποιηθούν για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, όπως για παράδειγμα οι προκαθορισμένοι χώροι συγκέντρωσης των πολιτών σε περίπτωση σεισμού. 2. Κατά τη διάρκεια της καταστροφής: α. Απεικονίζει χωρικά τις κρατικές δυνάμεις (προσωπικό και μέσα) και τις εθελοντικές διασωστικές ομάδες που είναι διαθέσιμες, προκειμένου ο κρατικός φορέας που θα κληθεί να λάβει τις αποφάσεις συντονισμού των επιχειρήσεων, να έχει μία ολοκληρωμένη εικόνα της χωροταξικής διάταξης των διαθέσιμων δυνάμεων στο πεδίο δράσης και να μπορεί να λάβει τις βέλτιστες, κατά το δυνατόν, αποφάσεις. β. Συνδράμει στη βελτιστοποίηση και την επιτάχυνση της λήψης αποφάσεων από το κέντρο επιχειρήσεων μέσω της χρήσης των χαρτών προτεραιοποίησης, ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα, προστατεύοντας ταυτόχρονα και τις πιο αδύναμες κοινωνικά ομάδες (μικρά παιδιά,ΑΜΕΑ κτλ). γ. Προβάλει ενημερωτικά μηνύματα στους πολίτες που αφορούν την εύρεση αγνοούμενων, τις ανάγκες που προκύπτουν στους χώρους συγκέντρωσης και περίθαλψης, τις επικίνδυνες περιοχές που έχουν προκύψει ως άμεσο ή έμμεσο αποτέλεσμα του φαινομένου καθώς και τις διαθέσιμες εναλλακτικές ασφαλείς διαδρομές. 3. Μετά την καταστροφή, ενημερώνει άμεσα τους πολίτες για τις οδηγίες- πληροφορίες- αιτήματα του συντονιστικού κέντρου καθώς και για τ’ αποτελέσματα της αυτοψίας των μηχανικών στο έργο της καταγραφής των ζημιών σε κτίρια και εγκαταστάσεις. Ακολούθησε η πρακτική υλοποίηση της εφαρμογής με περιοχή μελέτης το Δήμο της Αγίας Παρασκευής Αττικής. Λέξεις κλειδιά : WEB Εφαρμογές, ΓΠΣ, GIS, Φυσικές Καταστροφές, Σεισμός, Τοπικό Επίπεδο, Δήμος, Περιφέρεια, Αγία Παρασκευή.