Μελέτη αστικού ιστού συνδυάζοντας αντικειμενοστρεφή ανάλυση πολυφασματικών και LiDAR δεδομένων με εφαρμογή χωρικών δεικτών - Περίπτωση μελέτης η γερμανική πόλη Memmingen - Καραντζά, Φωτεινή (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών, 2017)
Η διαδικασία ανάλυσης του αστικού χώρου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την απόκτηση αξιόπιστης πληροφορίας. Με τη σειρά της, η ανίχνευση κι η ερμηνεία μοτίβων και τάσεων στον αστικό χώρο, αναλύοντας τις διαθέσιμες πληροφορίες, αποτελεί μείζον θέμα στη μελέτη του αστικού ιστού και αποτελεί προϋπόθεση ενός επιτυχημένου πολεοδομικού σχεδιασμού. Οι δυσκολίες αυτές είναι δυνατό να υπερκεραστούν με τον συνδυασμό της τηλεπισκόπησης με την εφαρμογή χωρικών δεικτών· το οποίο αποτελεί μια ιδιαίτερη πρόκληση για τον κλάδο της πολεοδομίας. Στα πλαίσια αυτά, η εν λόγω εργασία αφορά στη μελέτη του αστικού ιστού συνδυάζοντας τηλεπισκοπικά δεδομένα με την εφαρμογή ενός συνόλου χωρικών δεικτών. Διερευνάται η ανάπτυξη αντικειμενοστρεφούς ανάλυσης για την αυτόματη εξαγωγή χρήσεων/ καλύψεων γης που απαντώνται στον αστικό χώρο, από πολυφασματικά και υψομετρικά δεδομένα LiDAR, με τη χρήση του λογισμικού eCognition. Επιλέγονται και εφαρμόζονται χωρικοί δείκτες (πυκνότητας, μίξης χρήσεων, σχήματος, «κεντρικότητας») στα αποτελέσματα της αντικειμενοστρεφούς ταξινόμησης με τη χρήση του ArcGIS. Ως περίπτωση μελέτης ορίστηκε η πόλη Memmingen, στη Νότια Γερμανία, η οποία διαχωρίστηκε σε τέσσερις υπό – περιοχές βάσει χαρακτηριστικών γνωρισμάτων του αστικού χώρου (πυκνός αστικός ιστός, μικτή περιοχή, βιομηχανική περιοχή, περιαστική περιοχή). Εντοπίστηκαν βασικές κατηγορίες καλύψεων του αστικού ιστού, όπως τα κτίρια, χαμηλή και υψηλή βλάστηση, ασφαλτοστρωμένες περιοχές κ.ά. Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων με τη χρήση μέτρων ποιότητας έκρινε επιτυχημένη τη διαδικασία. Τέλος, η χρήση των χωρικών δεικτών ανά οικοδομικό τετράγωνο οδήγησε στη συγκριτική θεώρηση της τυπολογίας των υπό περιοχών της πόλης Memmingen.