Παρατηρητήρια στην παράκτια ΝΔ Μεσσηνία - Μπαλντά, Θεοδώρα (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2017)
Η παρούσα μελέτη έχει ως αντικείμενο το σύνολο των εντοπισμένων και μη αυθύπαρκτων κυκλικών πυργοειδών κτισμάτων - παρατηρητηρίων κατά μήκος της νοτιοδυτικής ακτής της Πελοποννήσου, στον νομό Μεσσηνίας και συγκεκριμένα στα όρια του σημερινού δήμου Πύλου - Νέστορος. Πρόκειται για πύργους διατεταγμένους παράκτια σε ένα συνολικό μήκος ακτογραμμής 180χλμ. περίπου, με αφετηρία το βόρειο όριο του κόλπου του Ναυαρίνου και κατάληξη στο νοτιοδυτικό άκρο του μεσση¬νιακού κόλπου, στην περιοχή της Κορώνης, συμπεριλαμβανομένων του νησιωτικού συμπλέγματος των μεσσηνιακών Οινουσσών νότια της ευρύτερης περιοχής της Μεθώνης. Επιδίωξη της παρούσας μελέτης αποτελεί η μελέτη, ο εντοπισμός, η καταγραφή, η ιστορική φωτογραφική και γεωμετρική τεκμηρίωση των παράκτιων αυθύπαρκτων οχυρών πύργων, η αναγνώριση των στοιχείων που συντέλεσαν στην κατασκευή τους και εν τέλει η ερμηνεία της ύπαρξής τους μέσω της αρχικής τους λειτουργίας ή και πιθανά μέσω της επανάχρησής τους ανά τους αιώνες. Θεμελιώδη στόχο της εργασίας αποτελεί η προστασία τους, μέσω της στερέωσης, συντήρησης ή αποκατάστασης τους και ασφαλώς η προβολή, ανάδειξη και αξιοποίησή τους τόσο ως αυθύπαρκτα κτίσματα όσο και ως κατασκευάσματα που συνιστούν ένα ή περισσότερα δίκτυα εποπτείας και άμυνας.