Συσχέτιση ποιότητας ανάφλεξης και σύστασης ναυτιλιακών Gasoil - Πετικίδης, Άγις-Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών (IV). Εργαστήριο Τεχνολογίας Καυσίμων και Λιπαντικών, 2018)
Στη σημερινή εποχή, τα ναυτιλιακά καύσιμα και οι ιδιότητες τους αποτελούν συνεχές αντικείμενο επιστημονικής έρευνας. Οι έρευνες έχουν ως στόχο τη μελέτη και την εξασφάλιση των διαφόρων προδιαγραφών που απαιτούνται για την τήρηση διεθνών κανονισμών αλλά και την αποδοτικότερη καύση και συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού του πλοίου. Τα ναυτιλιακά καύσιμα και οι ιδιότητές τους είναι ένα ζήτημα που απασχολεί διαχρονικά τη ναυτιλία, αφού η ικανοποίηση των διαφόρων προδιαγραφών απαιτείται τόσο για την τήρηση των κανονισμών των διεθνών οργανισμών και των τοπικών νομοθεσιών κάθε χώρας, όσο και για τη συντήρηση και αποφυγή φθοράς του μηχανολογικού εξοπλισμού του πλοίου. Τα προηγούμενα χρόνια στο μεγαλύτερο εύρος των θαλάσσιων διαδρομών χρησιμοποιείτο ως κύριο καύσιμο το μαζούτ. Αντιθέτως τελευταία χρόνια οι κανονισμοί οδηγούν σε υποχρεωτική χρήση των ναυτιλιακών Diesel (Marine Diesel Oil, Marine Gasoil) αντί του μαζούτ σε συγκεκριμένες περιοχές, γεγονός που οδηγεί σε μεγάλες αλλαγές στην ποντοπόρο ναυτιλία. Η συγκεκριμένη κατηγορία καυσίμων δεν συγκέντρωνε έντονο ενδιαφέρον μέχρι πρόσφατα λόγω του υψηλού κόστους συγκριτικά με τα βαρέα υπολειμματικά καύσιμα και για αυτό δεν έχει μελετηθεί στο ίδιο εύρος. Στα πλαίσια αυτής της διπλωματικής εργασίας μετρήθηκαν βασικές ιδιότητες από 8 διαφορετικά δείγματα ναυτιλιακών gasoil και από 16 μίγματα από κάποια από τα βασικά δείγματα σε διάφορες αναλογίες, με σκοπό να εκτιμηθεί η ποιότητα ανάφλεξης, η συμπεριφορά σε χαμηλές θερμοκρασίες, η ικανοποίηση ή όχι των νέων απαιτήσεων περιεκτικότητας σε θείο αυτών των δειγμάτων, αλλά και να εξεταστεί η συσχέτιση μεταξύ παραμέτρων που περιγράφουν αυτές τις ιδιότητες.