Μεσσηνίας Γαία: ανακτώντας του μηχανισμούς παραγωγής στο οικιστικό δίπολο Καρδαμύλης - Εξωχωρίου - Παπαδερού, Αικατερίνη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2018)
Μεσσηνιακή Μάνη. Ένας τόπος που φαντάζει άγριος, τραχύς, απόμακρος. Το μεσαίο "πόδι" της Πελοποννήσου θεωρούνταν ανέκαθεν περιοχή απροσπέλαστη, με τα απόκρημνα τοπία της και τη λέξη "ελευθερία" να αντηχεί σε κάθε γωνία της. Ο τόπος αυτός, αποτελεί σύμβολο φυσικής ομορφιάς, γνήσιας αρχοντιάς και εθνικής υπερηφάνειας. Η Καρδαμύλη, έδρα της Μεσσηνιακής Μάνης, και το Εξωχώρι, χαρακτηριστικό παράδειγμα ορεινού οικισμού, αποτέλεσαν το κέντρο της μελέτης μας. Στόχος της διπλωματικής αποτέλεσε η ανάκτηση εκείνων των μηχανισμών παραγωγής που θα ανέπτυσσαν κοινωνικά, πολιτιστικά και οικονομικά τους δύο οικισμούς. Βασικό εργαλείο αποτέλεσε ο δευτερογενής τομέας της οικονομίας, ο οποίος και λειτούργησε ως φακός, μέσα από τον οποίο διαμορφώσαμε ένα νέο δημόσιο βίο, μια νέα σειρά από σχέσεις, μια νέα ζωή.