Ανάπτυξη αλγορίθμου ανάλυσης ιατρικής εικόνας με στόχο τον εντοπισμό ύπαρξης Μη-Αλκοολικής Λιπώδους Νόσου του Ήπατος - Ζεάκης, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Μηχανολογικών Κατασκευών και Αυτομάτου Ελέγχου, 2018)
Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται συνεχώς αλγόριθμοι επεξεργασίας και ανάλυσης ιατρικών εικόνων δίνοντας νέες λύσεις στη διάγνωση, πρόγνωση και θεραπεία ασθενειών. Στόχος της εφαρμογής αυτών των αλγορίθμων αποτελεί η εξαγωγή συγκεκριμένων ποιοτικών και ποσοτικών χαρακτηριστικών από την ιατρική εικόνα, ικανών να καθοδηγήσουν και να καταλήξουν σε διάγνωση. Στην παρούσα διπλωματική εργασία αναπτύχθηκε αλγόριθμος ανάλυσης και επεξεργασίας εικόνων σχετικά με τη μη-αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (Non Alcoholic Fatty Liver Disease, NAFLD), η οποία αποτελεί την πιο συχνή παθολογική κατάσταση του ήπατος, με συχνότητα εμφάνισης στο γενικό πληθυσμό έως 30% στις ανεπτυγμένες χώρες. Ξεκινώντας από την προ-επεξεργασία, η οποία βελτιώνει την ποιότητα των περιοχών ενδιαφέροντος, συνεχίζοντας με την βασική επεξεργασία, που διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος των κυτταρικών δειγμάτων, ο αλγόριθμος καταλήγει στην καταμέτρηση εμβαδού λιπιδίων καθώς και πλήθους λιπιδίων και κυτταρικών πυρήνων στην εικόνα και στην δημιουργία στατιστικών μεγεθών, με χρήση αυτών των χαρακτηριστικών, ικανών να καθορίσουν την ασθένεια ή μη της περιοχής που μελετάται.