Στατιστική Ανάλυση επιδημιολογικών χρονολογικών δεδομένων - Μακρής, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2018)
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία αφορά τη μελέτη της ανάλυσης επιδημιολογικών δεδομένων (για τα έτη 2004-2016) που προέρχονται από το ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων), εφαρμόζοντας τεχνικές στατιστικής ανάλυσης. Στο πρώτο κεφάλαιο ξεκινά η παρουσίαση εισαγωγικών εννοιών και δημοσιεύσεων στην επιστήμη της Στατιστικής, Βιοστατιστικής με τις αντίστοιχες εφαρμογές στην Ιατρική επιστήμη και ιδιαίτερα στην επιδημιολογία και την παράθεση των κύριων μεθόδων που χρησιμοποιoύνται. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρατίθενται η στατιστική ανάλυση συγκεντρωτικών ετήσιων δεδομένων για τον αριθμό εμφάνισης γρίπης. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η στατιστική ανάλυση για μια σειρά από επιδημιολογικά δεδομένα (χρονοσειρά), που αφορούν την εποχιακή γρίπη συνολικά αλλά και ξεχωριστά για κάθε παράγοντα, όπως το φύλο και η ηλικία. Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται παρουσίαση διαγραμμάτων ελέγχου μεταβλητών για εβδομαδιαία δεδομένα γρίπης, ανά γεωγραφικό στρώμα και ανά φύλο. Στο τελευταίο κεφάλαιο παρουσιάζονται αποτελέσματα από την ανάλυση των προαναφερθέντων δεδομένων βάσει αδιάστατων συντελεστών για τις μέγιστες τιμές.