Πειραματική μελέτη της συμπεριφοράς ροομέτρου τύπου Coriolis υπό διφασική ροή νερού-αέρα - Ευαγγέλου, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Πυρηνικής Τεχνολογίας. Εργαστήριο Πυρηνικής Τεχνολογίας, 2018)
Στην παρούσα ΔΕ μελετήθηκε πειραματικά η συμπεριφορά ροομέτρου Coriolis, για την περίπτωση διφασικής ροής νερού – αέρα, θερμοκρασίας περιβάλλοντος, ~20οC και υπό πίεση 1.0 έως 1.5 bar. Για τη μέτρηση της παροχής όγκου της υγρής και της αέριας φάσης χρησιμοποιήθηκε μαγνητικό ροόμετρο και ροόμετρο πλωτήρος αντίστοιχα. Επιλέχθηκε εύρος παροχών από 10 έως 20 L/min περίπου για την υγρή φάση και 1 έως 4 L/min για την αέρια. Συνδυασμοί των παραπάνω παροχών οδήγησαν στη δημιουργία διφασικού μίγματος με κλάσμα κενού 10 έως 30% περίπου. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην εισαγωγή της αέριας στην υγρή φάση, προκειμένου να επιτευχθεί ομοιόμορφο νέφος φυσαλίδων σφαιρικού σχήματος ίδιων διαστάσεων. Μελετήθηκε η συμπεριφορά του ροομέτρου τόσο ως προς τη μέτρηση παροχής μάζας, όσο και προς τη μέτρηση της πυκνότητας του μίγματος. Στην πρώτη περίπτωση διαπιστώσαμε ότι η μέτρηση επηρεάζεται αφενός από την τιμή του κλάσματος κενού αλλά και αφετέρου από την παροχή της υγρής φάσης. Στη δεύτερη περίπτωση διαπιστώσαμε ότι η μέτρηση της πυκνότητας είναι σχεδόν ανεξάρτητη της παροχής της υγρής φάσης ενώ εμφανίζει ισχυρή γραμμική συσχέτιση ως προς το κλάσμα κενού του μίγματος. Η επαναληψιμότητα της συμπεριφοράς αυτής επιτρέπει την εφαρμογή διορθωτικού μοντέλου πυκνότητας, τα αποτελέσματα του οποίου κρίθηκαν πλήρως ικανοποιητικά.