Η ποιότητα ως στοιχείο ανταγωνιστικότηταςα στους λιμένες σκαφών αναψυχής: η περίπτωση της Μαρίνας Αλίμου - Νάκος, Γεώργιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών, 2018)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία επιχειρείται η διερεύνηση της ποιότητας ως στοιχείο ανταγωνιστικότητας στους λιμένες σκαφών αναψυχής, με ειδική αναφορά στην περίπτωση της Μαρίνας Αλίμου. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με ναυτική παράδοση, εξαιρετικό κλίμα, πολιτιστική κληρονομιά και μεγάλη πλούσια ακτογραμμή. Οι τουριστικοί λιμένες υποστηρίζουν λειτουργικά, τον ελλιμενισμό των σκαφών αναψυχής και για τούτο αναλύθηκαν τα χαρακτηριστικά τους, η προσφορά, η ζήτηση, καθώς και οι υπηρεσίες που προσφέρουν. Καταγράφηκαν στη συνέχεια οι έννοιες ανταγωνισμός και ανταγωνιστικότητα και έγινε ειδική αναφορά στα χαρακτηριστικά, τις υπηρεσίες που προσφέρονται καθώς και στην προσφορά και ζήτηση για τη Μαρίνα Αλίμου. Για τη διερεύνηση της ποιότητας ως στοιχείο ανταγωνιστικότητας στις μαρίνες, επιλέχθηκε ως περίπτωση για έρευνα η Μαρίνα Αλίμου, η οποία έχει κάποια διακριτά στοιχεία όπως: αποτελεί τη μεγαλύτερη μαρίνα της Αττικής, ελλιμενίζει κατά πλειοψηφία επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, βρίσκεται εντός του αστικού ιστού της πόλης, μόλις λίγα χιλιόμετρα από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια πληρότητες που ξεπερνούν το 100%, ενώ δεν συμβαίνει αυτό με τις άλλες μαρίνες του Ελληνικού χώρου και παραμένει μέχρι σήμερα υπό κρατική εκμετάλλευση και διαχείριση. Για το σκοπό αυτό δομήθηκε ερωτηματολόγιο που κατέγραψε το βαθμό σημαντικότητας των ποιοτικών χαρακτηριστικών των παρεχόμενων υπηρεσιών και υποδομών της Μαρίνας Αλίμου. Τα αποτελέσματα αναλύθηκαν ανά ερώτηση και η swot ανάλυση αποτύπωσε το προφίλ της μαρίνας. Στη συνέχεια, καταγράφηκαν τα συμπεράσματα της εργασίας σχετικά με τη σημασία της ποιότητας ως στοιχείο ανταγωνιστικότητας μέσω της περίπτωσης της συγκεκριμένης μαρίνας του Αλίμου τα οποία είναι: η Μαρίνα Αλίμου αποτελεί σημαντική βάση του επαγγελματικού yachting στη χώρα, που ελλιμενίζει κατά βάση ιστιοπλοϊκά σκάφη, με την πλειοψηφία των χρηστών να είναι οι ίδιοι οι πλοιοκτήτες. Οι χρήστες της μαρίνας του Αλίμου λειτουργούν ως τυπικοί καταναλωτές και απαιτούν πολύ υψηλά επίπεδα ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών και υποδομών. Παρόλα αυτά, προκύπτουν διαβαθμίσεις και κάποια ζητήματα ποιότητας και υποδομών θεωρούνται από αυτούς αρκετά ή και εξαιρετικά σημαντικά και κάποια άλλα έχουν χαμηλό ενδιαφέρον. Στα κύρια ενδιαφέροντα τους συμπεριλαμβάνονται υπηρεσίες και υποδομές που σχετίζονται με τις ναυλώσεις των σκαφών τους, ενώ δεν υπάρχει σθεναρό ενδιαφέρον για την εμπορική εκμετάλλευση των χερσαίων χώρων και την πολιτιστική αναβάθμιση τους. Οι χρήστες κατατάσσουν τη Μαρίνα Αλίμου στη χαμηλότερη θέση προτίμησης, μεταξύ άλλων μαρινών που χρησιμοποιούν, μέσω ερμηνείας των σταθμισμένων τιμών ποιότητας – τιμής, συνεπώς τα πολύ υψηλά επίπεδα ποιότητας που οι χρήστες απαιτούν, δεν παρέχονται από τη Μαρίνα Αλίμου στο βαθμό και με τον τρόπο που αυτοί επιθυμούν και υπάρχει ανάγκη βελτιώσεων. Τέλος, προτείνονται τα εξής: Βελτιώσεις υποδομών, αναδομών και υπηρεσιών της μαρίνας ξεκινώντας από τα σημαντικά/ εξαιρετικά σημαντικά που ανέδειξε η έρευνα. Συνέχιση και εξέλιξη της παρούσας έρευνας με την εκπόνηση ενός παρόμοιου δομημένου ερωτηματολογίου, που να απευθύνεται αποκλειστικά στους πελάτες των σκαφών αναψυχής και στους επισκέπτες της μαρίνας, έτσι ώστε να αναδειχθεί και η δική τους άποψη ως προς τις απαιτήσεις και τα ενδιαφέροντα τους, και να συγκριθεί με τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας που κατά πλειοψηφία απευθύνεται στους επαγγελματίες του yachting. Συμπλήρωση του παρόντος ερωτηματολογίου διαμορφωμένου κατάλληλα, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, όπου τα σκάφη βρίσκονται στην αιχμή της δραστηριότητάς του yachting για διαμόρφωση πλήρους εικόνας της σημαντικότητας των ποιοτικών χαρακτηριστικών των παρεχόμενων υπηρεσιών όλο το έτος. Οι σταθμισμένες τιμές των ποιοτικών χαρακτηριστικών των παρεχόμενων υπηρεσιών, θα μπορούσαν να αποτελούν ένα ζωντανό εργαλείο ποιότητας και αρχή για τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης βάσης δεδομένων για όλες τις μαρίνες της Ελλάδος, αξιοποιήσιμη στη χάραξη της στρατηγικής του yachting με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των μαρινών.