Μορφοδυναμική Διερεύνηση Βόρειων Ακτών ν. Λευκάδας - Κανέλλιας, Θεόδωρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών, 2018)
Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας είναι η διερεύνηση των μορφοδυναμικών διεργασιών που λαμβάνουν χώρα στις βόρειες ακτές της νήσου Λευκάδας και συγκεκριμένα από τον Άγιο Ιωάννη έως την βόρεια είσοδο του διαύλου Λευκάδας. Η έντονη μετακίνηση των ιζημάτων από την παράκτια ζώνη της περιοχής μελέτης προς τη θάλασσα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ακτομηχανικών φαινομένων, όπως η διάβρωση και η προσάμμωση των ακτών, φαινόμενα που δημιουργούν σοβαρά φυσικά και κοινωνικά/οικονομικά προβλήματα, όπως η μείωση του εύρους της υποαέριας παραλίας, η εμφάνιση βραχωδών σχηματισμών (beach rock), η καταστροφή των παραλιακών οδών, η μείωση του εύρους της εισόδου του διαύλου Λευκάδας και γενικότερα η απομείωση της περιβαλλοντικής και οικονομικής αξίας. Η μελέτη των φαινομένων αυτών και των επιπτώσεων που επιφέρουν στις ακτές είναι απαραίτητη ώστε να προταθούν κατάλληλα μέτρα και δράσεις για την ανάσχεση και αντιμετώπισή τους. Στο πλαίσιο αυτό, στην παρούσα μεταπτυχιακή εργασία θα χρησιμοποιηθεί κατάλληλο υδροδυναμικό και ιζηματολογικό υπολογιστικό μοντέλο (MIKE21 Coupled Model FM), μέσω των αποτελεσμάτων του οποίου θα γίνει προσομοίωση και πρόβλεψη της στερεομεταφοράς ιζημάτων σε όλο το ανάπτυγμα των βόρειων ακτών του νησιού. Για τη διενέργεια των παραπάνω υπολογισμών θα χρησιμοποιηθούν, μετά από κατάλληλη επεξεργασία, ανεμολογικά, κυματικά, τοπογραφικά, βυθομετρικά, κοκκομετρικά κ.α. δεδομένα της ευρύτερης περιοχής μελέτης.