Μαγνητική ψύξη - Μπαστιάς, Διονύσιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θερμότητας, 2017)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία έχουμε ως στόχο τη διερεύνηση των τρόπων ώστε να καταστούν πιο αποτελεσματικά τα συστήματα ψύξης (ψυγεία και κλιματιστικά), με την ανάπτυξη μαγνητικών ψυκτικών υλικών. Ένα σύστημα μαγνητικής ψύξης χρησιμοποιεί μαγνητοθερμιδικά υλικά που θερμαίνονται όταν εκτίθενται σε ένα μαγνητικό πεδίο, και ψύχονται όταν το μαγνητικό πεδίο απομακρύνεται. Λόγω της μεγάλης σημασίας αυτού του φαινομένου, αναφέρουμε τις αρχές λειτουργίας της μαγνητικής ψύξης σε σύγκριση με τη συμβατική ψύξη και τα μειονεκτήματα της. Αναλύουμε το μαγνητοθερμιδικό φαινόμενο, τους θερμοδυναμικούς κύκλους και τον ενεργό μαγνητικό αναγεννητή. Επίσης, αναφερόμαστε στους τρόπους παραγωγής του μαγνητικού πεδίου στο οποίο κινούνται τα μαγνητοθερμιδικά υλικά για την παραγωγή της μαγνητικής ψύξης. Στη συνέχεια μελετάμε τις ενώσεις γαδολινίου, το οποίο αποτελεί το πιο σημαντικό μαγνητικό υλικό, αλλά και τις ενώσεις άλλων σπάνιων γαιών. Επίσης αναφερόμαστε στις ενώσεις μαγγανίου και σιδήρου και, τέλος, στις θερμοκρασίες λειτουργίας των μαγνητικών υλικών αλλά και στα φαινόμενα της υστέρησης και της διάβρωσης. Τέλος αναφερόμαστε στους τρόπους βελτιστοποίησης της λειτουργίας μαγνητικής ψύξης. Οι τρόποι αυτοί προσδιορίζονται με τη βελτιστοποίηση του μαγνητικού πεδίου, του μαγνητικού ψυκτικού κύκλου και μέσω νέων μαγνητικών υλικών. Επίσης αναφέρουμε κάποιες από τις εφαρμογές της μαγνητικής ψύξης όπως η υγροποίηση υδρογόνου, ο κλιματισμός ηλεκτρικών οχημάτων, το γεωθερμικό ψυγείο και οι διαστημικές εφαρμογές.