Εντοπισμός ανωμαλιών εκτέλεσης με χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης - Ντάλλας, Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Τεχνολογίας Πληροφορικής και Υπολογιστών, 2018)
Ο σκοπός της διπλωματικής εργασίας ήταν η ανάπτυξη μεθοδολογίας για τον εντοπισμό ανωμαλιών στην εκτέλεση ενός τελεστή. Η μεθοδολογία ελέγχει τις χρονοσειρές μετρικών που περιγράφουν την κατάσταση των πόρων ενός συστήματος σε πραγματικό χρόνο κατά τη λειτουργία του τελεστή με στόχο την εύρεση μη-φυσιολογικών συμβάντων και συνεπώς την εύρεση προβλημάτων. Συγκεκριμένα, υλοποιήθηκε σύστημα που συλλέγει μετρικές, που παρέχονται από το Ganglia Monitoring System, βάσει των οποίων κατασκευάζει μοντέλα πρόβλεψης του αποτυπώματος της εκτέλεσης του τελεστή επάνω στο υπολογιστικό σύστημα. Αυτά αποτελούν μέτρο σύγκρισης για τον εντοπισμό αποκλίσεων κατά την κανονική λειτουργία, στην οποία γίνεται κεντρικός έλεγχος του τελεστή. Στη συνέχεια έγινε πειραματική αξιολόγηση του συστήματος και των μοντέλων για διάφορους τύπους ανωμαλιών εκτέλεσης ,τελεστών και τοπολογιών του φυσικού επιπέδου. Το σύστημα και η μεθοδολογία μπορούν να εντοπίσουν σε σύντομο χρόνο ανωμαλίες εκτέλεσης, είναι γενικευμένα και παραμετροποιημένα, ώστε να μπορούν να εφαρμοστούν σε οποιοδήποτε υπολογιστικό σύστημα, ελέγχοντας τελεστές ταυτόχρονα, δεχόμενα μετρικές από πολλές πηγές.