Internet of things με το πρωτόκολλο XMPP - Πικριδάς, Αναστάσιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής, 2018)
Το Internet of Things αποτελεί ξεχωριστό επιστημονικό κλάδο με μεγάλο ενδιαφέρον τη σύγχρονη εποχή. Υπάρχει πληθώρα τεχνολογιών για την υποστήριξη του και έτσι έχουν ήδη εμφανιστεί οι πρώτες εμπορικές εφαρμογές. Ωστόσο, η πορεία ανάπτυξής του είναι σχετικά αργή. Με βάση τα παραπάνω, η εργασία αυτή προλογίζεται με την ανάπτυξη του Internet of Things ως όραμα αλλά και ως επιστημονικό κλάδο, καταλήγοντας στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Βασικές προκλήσεις αποτελούν η χρήση συσκευών περιορισμένων δυνατοτήτων ως Things καθώς και η έλλειψη αποδοτικών τεχνικών Provisioning. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η ανάπτυξη προσέγγισης για τη δημιουργία δικτύων Internet of Things, τα οποία ανταποκρίνονται στις παραπάνω προκλήσεις, με χρήση του πρωτοκόλλου XMPP. Το XMPP αποτελώντας δικτυακό πρωτόκολλο του στρώματος εφαρμογής που αναπτύχθηκε για Instant Messaging, προσφέρει πληθώρα προτυποποιημένων επεκτάσεων που το καθιστούν ικανό για χρήση και σε άλλες εφαρμογές. Χρησιμοποιώντας τις επεκτάσεις αυτές ως δομικά στοιχεία αναπτύχθηκε η προσέγγιση, βασικά σημεία της οποίας είναι η ομαδοποίηση των Things σε Multi User Chat rooms και η εισαγωγή της έννοιας του Provisioning Server, ο οποίος αποτελεί κεντρική οντότητα που διαχειρίζεται τον έλεγχο πρόσβασης στα rooms. Με βάση την προσέγγιση αυτή, αναπτύχθηκαν τρεις υλοποιήσεις. Η πρώτη αφορά βιβλιοθήκη σε γλώσσα Java για τη δημιουργία δικτύων Internet of Things, με χρήση της βιβλιοθήκης Smack. Η δεύτερη αποτελεί διαδικτυακή πλατφόρμα/panel για τη διαχείριση του Provisioning Server. Η τρίτη υλοποίηση αφορά desktop εφαρμογή για τη δημιουργία δοκιμαστικών δικτύων, με χρήση της βιβλιοθήκης που αναπτύχθηκε.