Σχεδίαση και ανάπτυξη εφαρμογής άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων για κινητές συσκευές με λειτουργικό σύστημα Android - Γναρδέλλης, Απόστολος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Συστημάτων Μετάδοσης Πληροφορίας και Τεχνολογίας Υλικών, 2018)
Η εντατικοποίηση των ρυθμών της καθημερινότητας των ανθρώπων, με άμεση συνέπεια τη μείωση του ελεύθερου χρόνου τους, έχει περιορίσει σημαντικά τις κοινωνικές επαφές τους, κάνοντας την ανάγκη για επικοινωνία διαρκώς μεγαλύτερη. Τη λύση σε αυτό το πρόβλημα ήρθαν να δώσουν οι «έξυπνες» συσκευές, οι οποίες παρέχοντας μια πληθώρα εφαρμογών, περιλαμβάνουν και εφαρμογές προορισμένες για επικοινωνία και κοινωνική δικτύωση. Το αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η υλοποίηση μίας εφαρμογής άμεσης ανταλλαγής μηνυμάτων για κινητά που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Android. Η εφαρμογή που δημιουργήσαμε ονομάστηκε “Social Network”. Στην εφαρμογή αυτή ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να ανταλλάσει γραπτά μηνύματα και φωτογραφίες με τους φίλους του (όχι με όλους τους χρήστες), οι οποίοι θα έχουν διαμορφωθεί μετά από κάποιο αίτημα φιλίας (friend request) που θα έχει γίνει αποδεκτό (accept request). Ο χρήστης μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να αναδιαμορφώσει τη λίστα των φίλων του, διαγράφοντας κάποιον από αυτούς και κάνοντας νέους. Επίσης, έχει τη δυνατότητα να ακυρώσει ένα αίτημα φιλίας, να το ξαναστείλει ή να το απορρίψει. Προκειμένου ο χρήστης να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή, θα πρέπει πρωτίστως να έχει δημιουργήσει λογαριασμό. Έχει τη δυνατότητα να ανανεώνει την φωτογραφία προφίλ (κάνοντας crop στην επιθυμητή φωτογραφία, πριν την ανεβάσει) και το στάτους του. Τέλος, μπορεί να βλέπει ποιοι φίλοι του είναι συνδεδεμένοι οποιαδήποτε στιγμή ή, σε διαφορετική περίπτωση, πριν πόση ώρα συνδέθηκαν. Η υλοποίηση της εφαρμογής έγινε με τη βοήθεια ενός υπολογιστή Dell (με λειτουργικό σύστημα Windows 10) και του προγραμματιστικού περιβάλλοντος ανάπτυξης εφαρμογών Android Studio (Android SDK) της Google. Για τη δοκιμή της εφαρμογής χρησιμοποιήθηκε ο προσομοιωτής Android Emulator καθώς και μια συσκευή Samsung Galaxy S7 με έκδοση λειτουργικού συστήματος Android 7.0.0. Το ρόλο του server είχε η πλατφόρμα της Google, Firebase, η οποία παρείχε τις υπηρεσίες της ταυτοποίησης στοιχείων, της βάσης δεδομένων και της αποθήκευσης.