Διανομή κίνησης σε διακομιστές μεσολάβησης SQUID με αυθεντικοποίηση και κρυπτογράφηση - Μπαριάμης, Παναγιώτης Θεμιστοκλής (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής, 2018)
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η ανάπτυξη και η λειτουργία μιας συστοιχίας διακομιστών μεσολάβησης που θα τεθεί σε λειτουργία στο Ελληνικό Δίκτυο Σχολείων, προκειμένου να επιτευχθεί η ταυτοποίηση χρηστών που χρησιμοποιούν το internet στα σχολεία και θα αποτρέψει την χρήση του σχολικού δικτύου σε οποιοδήποτε μη πιστοποιημένο ή εξωτερικό χρήστη. Η επιλογή της κατάλληλης διαδρομής γίνεται με βάση την τοπολογία και τις αποφάσεις του διαχειριστή του δικτύου. Για την ανάπτυξη του μηχανισμού αυτού, χρησιμοποιήθηκε ο διακομιστής μεσολάβησης ανοιχτού λογισμικού squid ο οποίος τρέχει σε λειτουργικό σύστημα FreeBSD. Ο διακομιστής μεσολάβησης αυτός διατίθεται δωρεάν και χρησιμοποιεί αρκετά πρόσθετα πακέτα τα οποία έχουν αναπτυχθεί από την ανοιχτή κοινότητα λογισμικού. Βασικό συστατικό είναι ο διακομιστής πιστοποίησης (ldap server) ο οποίος αναλαμβάνει την πιστοποίηση χρηστών μέσω των διακομιστών μεσολάβησης για τους χρήστες των σχολικών δικτύων. Επιπλέον, χρησιμοποιήθηκαν τα λογισμικά HAPRoxy και WebPolygraph. O HAPRoxy είναι ένας ανοιχτού λογισμικού load balancer ο οποίος λειτουργεί σε layer 4 & layer 7 και ακολουθεί πιστά το http πρωτόκολλο με αποτέλεσμα να μπορεί να συνεργαστεί καλύτερα με τον squid server. Τέλος το web polygraph αποτελεί ένα framework για stress test μέσω εξομοίωσης των συνθηκών πιστοποίησης και ανάκτησης ιστοσελίδων σε περιβάλλον υψηλής ζήτησης. Έχει την δυνατότητα δημιουργίας δοκιμαστικών μέσω scripts τα οποία στη συνέχεια αυτοματοποιούν τη διαδικασία παραγωγής υψηλής και ταυτόχρονης κίνησης προς τους διακομιστές. Το web polygraph είναι το μόνο framework που υποστηρίζει client to proxy encryption καθώς και Kerberos authentication.