Άγιοι Ανάργυροι. Πολεοδομικές και κυκλοφοριακές ανατροπές με έμφαση στο περπάτημα, το ποδήλατο και τη δημόσια συγκοινωνία - Τουλούπα, Στυλιανή (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού. Εργαστήριο Γεωγραφίας και Ανάλυσης Χώρου, 2018)
Μέσω της παρούσας διπλωματικής εργασίας, επιχειρήθηκε η πολεοδομική και κυκλοφοριακή αναβάθμιση της Δημοτικής Ενότητας Αγίων Αναργύρων. Βασικός στόχος της εργασίας είναι η δημιουργία προδιαγραφών και προϋποθέσεων (πολεοδομικές, κυκλοφοριακές) προκειμένου η Δημοτική Ενότητα να μπορέσει να ξεφύγει από το αδιέξοδο που οδηγείται σε ότι αφορά όχι μόνο της ποιότητα ζωής των κατοίκων αλλά και της ποιότητα και λειτουργικότητα του ίδιου του αστικού περιβάλλοντος. Στο 1ο κεφάλαιο γίνεται μια εισαγωγή στη σχέση πόλης και μεταφορών καθώς και το ρόλο που διαδραματίζει η χρήση και επικράτηση του αυτοκινήτου ως βασικό μέσο μεταφοράς στον αστικό χώρο, όπως επίσης και τα προβλήματα που προκαλεί είτε στο περιβάλλον είτε στον ίδιο τον άνθρωπο. Στο ίδιο κεφάλαιο προσεγγίζεται και η έννοια της βιώσιμης κινητικότητας και παρουσιάζονται πολιτικές που έχουν εφαρμοσθεί σε Ευρωπαϊκές πόλεις. Στο 2ο κεφάλαιο δίνεται μια γενικότερη εικόνα της Δυτικής Αθήνας στην οποία υπάγεται και η προς μελέτη Δημοτική Ενότητα. Έτσι, αναφέρονται κάποια ιστορικά, δημογραφικά κοινωνικά, οικονομικά, πολεοδομικά και κυκλοφοριακά χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής μελέτης. Στο 3ο κεφάλαιο αναλύεται η υπάρχουσα κατάσταση της Δημοτικής Ενότητας Αγίων Αναργύρων. Η καταγραφή των δεδομένων όπως πληθυσμιακά, δημογραφικά, οικονομικά, κοινωνικά χαρακτηριστικά, η γεωγραφική θέση της Δημοτικής Ενότητας, η πολεοδομική και κυκλοφοριακή οργάνωση της. Επίσης παρουσιάζονται πίνακες, διαγράμματα και αναλυτικοί χάρτες, που σε πολλές περιπτώσεις δεν περιορίζονται στα στενά όρια της Δημοτικής Ενότητας αλλά παρουσιάζουν και στοιχεία της ευρύτερης περιοχής. Η ανάλυση αυτού του κεφαλαίου αποτελεί ένα σημαντικό κρίκο στην προσπάθεια κατανόησης της λειτουργίας της περιοχής και προσφέρει τα βασικά εφόδια ώστε να ξεκινήσει η φάση του σχεδιασμού. Στο 4ο κεφάλαιο παρουσιάζεται η ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης, δηλαδή η αξιολόγηση αυτής με την βοήθεια της μεθόδου S.W.O.T η οποία βοήθησε ώστε να αναγνωρίσουμε όχι μόνο τα πλεονεκτήματα που συμβάλουν στην ανάπτυξη της Δημοτικής Ενότητας, αλλά και κάποια προβλήματα που εμφανίζονται σε αυτή. Συνεπώς, επιχειρείται η ανάδειξη των δυνατών και αδύνατων σημείων της περιοχής, με βάση τα οποία ο Δήμος θα αξιοποιεί τις ευκαιρίες και θα αντιμετωπίζει τις απειλές. Έτσι, προσδιορίζονται οι στρατηγικοί στόχοι και άξονες του Δήμου. Στο 5ο κεφάλαιο γίνονται κάποιες προτάσεις κυκλοφοριακών και περιβαλλοντικών ρυθμίσεων στη περιοχή μελέτης. Οι προτάσεις αυτές έχουν ως στόχο να αποδώσουν ένα βιωσιμότερο περιβάλλον ζωής στους κατοίκους.