Τεχνικές διαχείρισης και απόκρισης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας - Νάκος, Λάζαρος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θερμότητας, 2018)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η παρουσίαση των Ευφυών Δικτύων Ηλεκτρικής Ενέργειας. Γίνεται ανάλυση των χαρακτηριστικών ενός Έξυπνου Δικτύου, περιγράφεται η αρχιτεκτονική τους καθώς και οι τεχνολογίες επικοινωνίας. Επιπλέον, περιγράφονται τα οφέλη που προκύπτουν από την δημιουργία τους. Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στους έξυπνους μετρητές, στα οφέλη εγκατάστασής τους καθώς και σε τυχόν προβλήματα που δημιουργεί η χρήση τους. Ακόμα, αναφέρονται οι έννοιες της Διαχείρισης Ζήτησης (Demand Side Management) και Απόκρισης Ζήτησης (Demand Response), οι τεχνικές DSM και τα προγράμματα DR, καθώς και οι τρόποι που μπορούν οι καταναλωτές να συμμετάσχουν σε αυτά. Τέλος, θα δούμε διάφορα χαρακτηριστικά αυτών, καθώς και τα οφέλη που έχουμε από τη χρήση τους.