Αξιολόγηση της ποιότητας νερού του υδατορεύματος της Ανατολικής Αττικής, στην περιοχή της Ραφήνας. - Τσιτσοπούλου, Δανάη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Έργων Υποδομής και Αγροτικής Ανάπτυξης. Εργαστήριο Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων, 2018)
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματοποιήθηκε έτσι ώστε να αξιολογηθεί η ποιότητα νερού του υδατορεύματος της Ανατολικής Αττικής και συγκεκριμένα στην περιοχή της Ραφήνας. Το υδατόρευμα ανήκει στην υδρολογική λεκάνη της Ραφήνας. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε την περίοδο του μήνα Φεβρουαρίου του έτους 2017. Αρχικά, ορίστηκε ένα δίκτυο 13 σημείων δειγματοληψίας, ώστε να πραγματοποιηθεί συλλογή δειγμάτων νερού σε αυτές τις θέσεις, να προσδιορισθούν οι φυσικοχημικές παράμετροι και συγχρόνως να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες μετρήσεις, με σκοπό τον προσδιορισμό της παροχής του υδατορεύματος. Στη συνέχεια, τα δείγματα νερού μεταφέρθηκαν και αποθηκεύτηκαν σε συνθήκες ψύξης στο Εργαστήριο Εγγειοβελτιωτικών Έργων της Σ.Α.Τ.Μ. και αργότερα προετοιμάστηκαν για τις εργαστηριακές αναλύσεις. Η πρώτη διαδικασία που πραγματοποιήθηκε ήταν ο υπολογισμός των φυσικοχημικών παραμέτρων με Πολύμετρο YSI Professional Plus. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η διήθηση των δειγμάτων και ο διαχωρισμός τους σε υποδείγματα. Έγινε, δηλαδή, απομόνωση των στερεών υπολειμμάτων των δειγμάτων με τη βοήθεια ηθμού, ώστε να προχωρήσουμε στις αναλύσεις των δειγμάτων. Στο επόμενο βήμα, προσδιορίσθηκε η αλκαλικότητα με τη μέθοδο της τιτλοδότησης, δηλαδή προσδιορίσθηκαν οι συγκεντρώσεις των όξινων ανθρακικών. Η τελευταία εργαστηριακή ανάλυση έγινε με την μέθοδο της ιοντικής χρωματογραφίας, με την οποία προσδιορίσθηκαν οι συγκεντρώσεις των κύριων ιόντων για κάθε δείγμα νερού. Έπειτα, κατηγοριοποιήθηκαν τα δείγματα νερού ως προς την ποιότητα για αρδευτική χρήση σύμφωνα με το σύστημα ποιοτικής κατάταξης των νερών που αναπτύχθηκε από τους Ayers και Westcot, το 1985, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων (FAO). Τέλος, συγκρίθηκαν οι τελικές κατηγορίες κατάταξης των δειγμάτων της παρούσας έρευνας με τις αντίστοιχες κατηγορίες που προέκυψαν σε παλαιότερες διπλωματικές εργασίες και σχολιάστηκαν οι διαφορές, ενώ στο τελευταίο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα συμπεράσματα που προέκυψαν.