Αποτύπωση, πρόταση αποκατάστασης και επανάχρηση έπαυλης Καθολικών Αρχιεπισκόπων Νάξου - Κουσουλός, Γρηγόρης (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2017)
Η παρούσα εργασία αφορά την μελέτη αποκατάστασης και επανάχρησης του κτιρίου της Έπαυλης των Καθολικών Αρχιεπισκόπων Νάξου. Συγκεκριμένα, το αντικείμενο της εργασίας αναπτύσσεται στην αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης, την κατανόηση του τρόπου κατασκευής και των οικοδομικών φάσεων, τη διάγνωση της παθολογίας, την πρόταση επεμβάσεων αποκατάστασης και την πρόταση επανάχρησης κτιρίου. Πρόκειται για κτίριο ιδιοκτησίας Καθολικής εκκλησίας στην περιοχή «Άγιος Μάμας» της Ποταμιάς στην Νάξο. Στη θέση αυτή προϋπήρχε ο βυζαντινός ναός της Παναγιάς της Θεοσκέπαστης, όπου είχε μετατραπεί σε καθολικό καθεδρικό ναό γνωστό και ως «Άγιος Μάμας». Επίσης, η ονομασία της τοποθεσίας και ως «Metropole» προήλθε από την ύπαρξη της Καθολικής Μητρόπολης. Η ιδιοκτησία υπήρξε το ωραιότερο και αποδοτικότερο κτήμα του Επισκοπικού ταμείου. Είχε ένα ανεπτυγμένο αρδευτικό σύστημα με δυο μεγάλες δεξαμενές και διάφορά κτιριακά κατάλοιπα, ποικίλες καλλιέργειες, τμήμα λαχανόκηπου, οπωροφόρα δένδρα και πλούσιο ελαιώνα. Μετά την στέρεψη της πηγής και την εγκατάλειψή του, έχει αλλοιωθεί η εικόνα του. Η μέθοδος αποτύπωσης που ακολουθήθηκε, περιελάμβανε την συμβατική μέθοδο αποτύπωσης, την ενόργανη μέθοδο με την χρήση Σαρωτή laser καθώς και την φωτογραμμετρική μέθοδο. Πραγματοποιήθηκε έρευνα στην βιβλιοθήκη της Καθολικής Αρχιεπισκοπής του νησιού με την βοήθεια του π. Εμμανουήλ Ρεμούνδου, όπου συνεχίστηκε στην βιβλιοθήκη του ΕΜΠ και της Φιλοσοφικής Σχολής ΕΚΠΑ. Η κατασκευαστική ανάλυση του τρόπου και των υλικών δόμησης σε συνδυασμό με τα ιστορικά στοιχεία μπόρεσαν να αποδώσουν κατά προσέγγιση τις οικοδομικές φάσεις του κτιρίου. Η ανάλυση των βλαβών σε συνδυασμό με το αίτιο που τις προκάλεσε μπόρεσε να γίνει μία κατηγοριοποίηση της παθολογίας η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πρόταση συγκεκριμένων μεθόδων στερέωσης. Η παραδοχή ότι η πρόταση αποκατάστασης δεν μπορεί να μείνει μόνο στο κτίριο της Έπαυλης αλλά θα πρέπει να συμπεριλάβει όλο το κτήμα, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι, σε συνδυασμό με την αποφυγή χρήσης που θα αύξανε τις απαιτήσεις επεμβάσεων σε αυτό, κατέληξε η επιλογή ως χρήση ξενώνα (εκπαιδευτικού προσανατολισμού) για την Έπαυλη και την αναβίωση του κτήματος με την αποκατάσταση όλων αυτών των επιμέρους καταλοίπων και την διαχείρισή τους από την ίδια την Καθολική εκκλησία.