Αποκατάσταση λόφου Αρείου Πάγου - Ευγενικού, Βασιλική (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2017)
Η παρούσα διπλωματική εργασία καλείται να αντιμετωπίσει δύο ευρέως διαδεδομένα προβλήματα. Το πρώτο αφορά στην σταδιακή φθορά των μνημείων, που οφείλεται στη μερική εγκατάλειψή τους από τους αντίστοιχους φορείς και στην ελεύθερη διάθεση τους στο κοινό. Το δεύτερο πρόβλημα εστιάζει στην σταδιακή ισοπέδωση των λόφων, λόγω διάβρωσης. Ο ασβεστόλιθος διαρκώς κατακερματίζεται, ο όγκος του περιορίζεται και σε βάθος χρόνου οι λόφοι μετατρέπονται σε λιθοσωρούς. Το φαινόμενο αυτό, αν και δεν μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό, βρίσκεται υπό συνεχή εξέλιξη και οδηγεί στην ριζική μεταβολή του τοπίου και στην εξαφάνιση των λόφων, αφήνοντάς τους ανάμνηση στις γραπτές μαρτυρίες και στους χάρτες. Ο Άρειος Πάγος συνδυάζει τα δύο παραπάνω ζητήματα. Ο λόφος αποτελεί τεκμήριο της εξελικτικής πορείας του τόπου, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την πόλη των Αθηνών για περισσότερα από 5000 χρόνια. Ωστόσο ο ρόλος του στο δίκτυο των κύριων αρχαιολογικών χώρων της πρωτεύουσας είναι υποβαθμισμένος. Επιπλέον, πρόκειται για ένα λόφο στον οποίο τα φαινόμενα διάβρωσης είναι έντονα, ενώ η μορφή του άλλαξε δραστικά εξαιτίας της έντονης σεισμικής δραστηριότητας, που προκάλεσε την πτώση μεγάλων ογκοτεμαχίων. Τα κομμάτια ασβεστόλιθου που αποκολλήθηκαν περιλάμβαναν ίχνη αρχαίων κατασκευών, σημαντικών στοιχείων της αρχαίας τοπογραφίας των Αθηνών. Για αυτούς τους λόγους κρίνεται αναγκαία η επέμβαση στο λόφο του Αρείου Πάγου με απόλυτο σεβασμό προς το μνημείο και το περιβάλλον του, ώστε να διαφυλαχτεί η διαχρονική σχέση του με την πόλη. Κύριο στόχο της εργασίας αποτελεί η ανάπτυξη μίας ολοκληρωμένης μεθοδολογίας ανάταξης των αποκολλημένων βραχοτεμαχίων. Στα πρώτα κεφάλαια της εργασίας πραγματοποιείται η καταγραφή των κυριότερων χαρακτηριστικών του μνημείου, που σε συνδυασμό με τα αρχαιολογικά και ιστορικά κατάλοιπα που βρίσκονται πάνω και πέριξ του λόφου συνθέτουν τον πολύπλευρο χαρακτήρα του. Στη συνέχεια περιγράφεται, αξιολογείται και αποτυπώνεται η περιοχή μελέτης. Ταυτόχρονα αναλύονται οι μηχανισμοί που προκάλεσαν την απόσχιση μεγάλου τμήματος της κορυφής του λόφου και που συνεχίζουν να δρουν διαβρώνοντας και να κατακερματίζοντας τον λόφο. Ακολουθεί η διατύπωση προτάσεων για την προστασία και ανάδειξη της κορυφής του λόφου. Τέλος, λαμβάνει χώρα η διερεύνηση των σημερινών μέσων και δυνατοτήτων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και προτείνεται μια ολοκληρωμένη μεθοδολογία ανάταξης των αποκολλημένων βραχοτεμαχίων.