Λεωφόρος Πειραιώς. Μεταμορφώσεις για τον πολιτισμό και την τέχνη με βάση τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας - Χατζή, Παρασκευή (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού, 2018)
Η παρούσα μελέτη εκπονείται στο πλαίσιο της διπλωματικής εργασίας με θέμα «Λεωφόρος Πειραιώς. Μεταμορφώσεις για τον πολιτισμό και την τέχνη με βάση τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας». Η μελέτη αυτή θέτει ως στόχο την ανάδειξη του οδικού άξονα της Πειραιώς σε μία κεντρική οδική αρτηρία που θα ξεχωρίζει ιστορικά, πολιτιστικά και καλλιτεχνικά μέσα στην πρωτεύουσα. Επίσης, μέσα από αυτήν την έρευνα, εξετάζονται λύσεις και προτείνονται κάποιες αλλαγές βασισμένες στην αστική βιώσιμη ανάπτυξη και κινητικότητα. Στο πρώτο σκέλος της εργασίας γίνεται αναφορά στην αστική ανάπτυξη τον πόλεων, αλλά και στις θετικές και αρνητικές συνέπειες της εξάπλωσης των αστέων. Ακόμη, αναλύεται η ανάπτυξη των πόλεων στην Ελλάδα και ειδικότερα, αυτή της πρωτεύουσας. Επίσης, παρουσιάζεται η συμβολή του πολιτισμού και της τέχνης, αλλά και η σημασία του κυκλοφοριακού δικτύου στην ανάπτυξη της Αττικής. Στην επόμενο σκέλος, αναλύεται η σημασία της βιώσιμης πόλης και της βιώσιμης κινητικότητας και παρουσιάζεται ο ρόλος των αστικών αναπλάσεων. Ακόμη, αναφέρονται παραδείγματα αναπλάσεων μεγάλων οδικών αρτηριών του εξωτερικού που βασίστηκαν στη λογική της βιώσιμης κινητικότητας. Στο τρίτο σκέλος εξετάζεται η ιστορική εξέλιξη της οδού Πειραιώς, τα νομοθετικά πλαίσια που εφαρμόστηκαν όλα αυτά τα χρόνια και οι αναπλάσεις που έχουν συμβεί στην περιοχή. Επιπλέον, γίνεται ανάλυση της υφιστάμενη κατάστασης της οδού αναφορικά με τα πολεοδομικά και κυκλοφοριακά στοιχεία της και γίνεται αναφορά στα σημαντικότερα προβλήματα της περιοχής. Στο τέταρτο σκέλος παρουσιάζονται εναλλακτικοί σχεδιασμοί παρέμβασης στην λεωφόρο Πειραιώς και προτείνεται η βέλτιστη λύση. Επίσης, αναλύεται το προτεινόμενο σχέδιο παρέμβασης που αφορά την ανάπλαση των πολεοδομικών και κυκλοφοριακών στοιχείων της περιοχής. Στο τελευταίο σκέλος παρουσιάζονται και αναλύονται τα συμπεράσματα της μελέτης.