Έρευνα και αξιολόγηση διεθνών προτύπων για εφαρμογές μικρών ανεμογεννητριών - Σιαλμάς, Δημήτριος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικής Ισχύος, 2018)
Η παρούσα εργασία επικεντρώνεται στην παροχή λεπτομερών στοιχείων σχετικά με τις αρχές και τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή, αποθήκευση και ανάλυση μετρήσεων δεδομένων. Στο πλαίσιο αυτό, διευκολύνεται περαιτέρω η δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ταχεία ανάληψη τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη του απαιτούμενου πλαισίου υποδομής ποιότητας για εφαρμογές αιολικής ενέργειας μικρής ισχύος σε σχέση με αυτήν των μεθόδων μέτρησης δεδομένων και των συναφών δραστηριοτήτων. Οι μεθοδολογίες και οι δραστηριότητες μέτρησης δεδομένων απαιτούν την ακριβή ροή πληροφοριών και την τήρηση των αντίστοιχων προτύπων προκειμένου να παρασχεθεί ένα πλήρες, αξιόπιστο και συνεκτικό σύνολο δεδομένων που θα αξιοποιηθούν με έναν συνήθως αποδεκτό και αναπαραγώγιμο τρόπο. Στην παρούσα έκθεση, καταβλήθηκε σημαντική προσπάθεια για τη διατήρηση της προαναφερθείσας δομής, η οποία θα διασφαλίσει ότι θα υπολογιστεί και θα αξιολογηθεί κάθε μέρος της ροής πληροφοριών. Αρχικά κατασκευάστηκε μία έρευνα με σκοπό την καλύτερη κατανόηση των συμπεριφορών, των πρακτικών και των τεχνολογικών επιλογών σε διάφορες εφαρμογές της κοινότητας του WindEmpowerment, όσον αφορά τις διαδικασίες μέτρησης και τις αντίστοιχες τεχνικές σε εφαρμογές μικρών ανεμογεννητριών. Με τον τρόπο αυτό θα επικεντρωθεί το ενδιαφέρον της ερευνητικής διαδικασίας σε θέματα που έχουν πρακτικό ενδιαφέρον, βοηθώντας στην διασφάλιση της ποιότητας δημιουργώντας ευνοϊκό περιβάλλον για την ταχεία ανάπτυξη τεχνολογιών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Εν συνεχεία, γίνεται αναφορά σε υπάρχοντες ελέγχους και δοκιμές, οι οποίοι πραγματοποιούνται για την πιστοποίηση των μικρών ανεμογεννητριών και γίνεται εκτενής ανάλυση των προδιαγραφών του προτύπου IEC Standard 61400 -12-1 για τη μέτρηση της καμπύλης ισχύος. Με όμοιο τρόπο, γίνεται αναφορά στις απαιτήσεις των ορίων ακριβείας και των τιμών εξόδου των μορφοτροπέων που σχετίζονται με την ηλεκτρική ισχύ, στο πλαίσιο των προαναφερθεισών εφαρμογών. Επίσης εξετάζονται και παρουσιάζονται πρότυπα σχετικά με τους μετασχηματιστές τάσης και ρεύματος που χρησιμοποιούνται με ηλεκτρικά όργανα μέτρησης. Τέλος, μελετάται η σειρά διεθνών προτύπων IEC 61400- 25 με σκοπό την ενοποίηση συστημάτων επικοινωνίας σε αιολικούς σταθμούς, τόσο για εσωτερική ανταλλαγή πληροφοριών όσο και για τηλεχειρισμό. Η σειρά έχει σχεδιαστεί για περιβάλλον επικοινωνίας που υποστηρίζεται από μοντέλο πελάτη-διακομιστή. Καθορίζονται και αναλύονται τρεις περιοχές ξεχωριστά για να διασφαλιστεί η δυνατότητα κλιμάκωσης των υλοποιήσεων. Αυτές είναι τα μοντέλα πληροφοριών αιολικής ενέργειας, το μοντέλο ανταλλαγής πληροφοριών, και η χαρτογράφηση αυτών των δύο μοντέλων σε ένα τυπικό προφίλ επικοινωνίας.