Εξοικονόμηση ενέργειας σε βιομηχανικούς χώρους με σύστημα φόρτωσης/εκφόρτωσης, θερμοκρασίας και υγρασίας - Ζώρζος, Παναγιώτης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Ηλεκτρικών Βιομηχανικών Διατάξεων και Συστημάτων Αποφάσεων, 2017)
Το διαρκώς εντεινόμενο ενεργειακό πρόβλημα παγκοσμίως σχετίζεται με την εξασφάλιση της απαραίτητης ενέργειας (σε κάθε της μορφή – αιολική, θερμική, ηλεκτρική) για την κάλυψη των αναγκών του πλανήτη, του κόστους αυτής της ενέργειας και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την χρήση της. Σημαντικός ενεργειοβόρος παράγοντας αναδεικνύεται τα τελευταία χρόνια ο οικιακός και τριτογενής κτιριακός τομέας, ταυτόχρονα με τη βιομηχανία και τις μεταφορές. Η ανάγκη ενεργειακής διαχείρισης σε κτίρια και βιομηχανίες αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα με προφανή οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Ο όρος εξοικονόμηση ενέργειας αναφέρεται στην προσπάθεια βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των παραγωγικών μέσων και, γενικότερα, στην εξεύρεση τρόπων μείωσης της καταναλώμενης ενέργειας σε κάθε επίπεδο, χωρών, πόλεων, βιομηχανιών, κτιρίων. Τα οφέλη της εξοικονόμησης ενέργειας είναι προφανή: οικονομικά, περιβαλλοντικά,πολιτισμικά κ.ο.κ. Ο τομέας της βιοτεχνίας - βιομηχανίας είναι υπεύθυνος για το 23% της συνολικής ενεργειακής κατανάλωσης στην Ελλάδα. Η ενέργεια αυτή καταναλώνεται στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών που οφείλονται στην ανάγκη διαμόρφωσης του κατάλληλου εσωκλίματος στους εσωτερικούς χώρους των παραγωγικών μονάδων και στην εκτέλεση των διάφορων παραγωγικών διαδικασιών. Η εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να εφαρμοσθεί είτε υπό μορφή επεμβάσεων σε συγκεκριμένες παραγωγικές διεργασίες των διαφόρων κλάδων, είτε υπό μορφή γενικών επεμβάσεων, κοινών για όλους τους κλάδους. Στην παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζεται η εξοικονόμηση ενέργειας στη βιομηχανία στα συστήματα φόρτωσης και εκφόρτωσης, θερμοκρασίας και υγρασίας.