Διερεύνηση της χρήσης Surface Miner σε υπαίθριες εκμεταλλεύσεις λιγνίτη - Μπαρελάκου, Θάλεια (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών. Τομέας Μεταλλευτικής, 2018)
Η παρούσα διπλωματική εργασία υπό τον τίτλο «Διερεύνηση της χρήσης surface miner σε υπαίθριες εκμεταλλεύσεις λιγνίτη», εξετάζει τη δυνατότητα ένταξης μηχανής συνεχούς κοπής με τύμπανο (continuous surface miner) σε υπαίθρια λιγνιτική εκμετάλλευση, σε τμήμα του Ορυχείου Νοτίου Πεδίου (Ο.Ν.Π.) του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (Λ.Κ.Δ.Μ.). Η εξέταση της χρήσης surface miner ως εναλλακτικού τρόπου εξόρυξης λιγνιτικού κοιτάσματος παρουσιάζει ενδιαφέρον σε εκείνες τις σε περιπτώσεις όπου η εξόρυξη με συμβατικό εξοπλισμό είναι δυσχερής ή αδύνατη, λόγω των φυσικών και μηχανικών χαρακτηριστικών του εξορυσσόμενου πετρώματος. Η εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων είναι στρατηγικής σημασίας για την παραγωγή ενέργειας στην Ελλάδα. Η χώρα μας κατέχει τη τρίτη θέση σε παραγωγή λιγνίτη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την έβδομη παγκοσμίως. Έτσι, στην πρώτη ενότητα παρατίθενται βασικές πληροφορίες σχετικά με τον λιγνίτη, τη γεωλογία και τη κοιτασματολογία της λεκάνης Πτολεμαΐδας. Οι επόμενες δύο ενότητες, στοχεύοντας στη γενική περιγραφή του πλαισίου στο οποίο εξετάζεται η χρήση του surface miner, περιγράφουν το Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας και την εφαρμοζόμενη εξορυκτική διαδικασία σε αυτό. Τις ενότητες αυτές διαδέχεται ενότητα που αποσκοπεί στην αναλυτική περιγραφή του μηχανήματος continuous surface miner ώστε να γίνουν κατανοητές οι επιτελούμενες διεργασίες, τα μηχανικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά και τέλος, οι περιορισμοί και οι δυνατότητες αυτού, συνθέτοντας το πεδίο εφαρμογής του.