Γεωμετρική τεκμηρίωση, προβολή και ανάδειξη βυθισμένης ρωμαϊκής έπαυλης στην Αρχαία Επίδαυρο - Σκαμαντζάρη, Μαργαρίτα (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2017)
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία παρουσιάζει αναλυτικά τη μεθοδολογία, τα βήματα και τις επιλογές που έγιναν για τη γεωμετρική τεκμηρίωση, μελέτη, προβολή και ανάδειξη της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς με την αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και την εφαρμογή εξοπλισμού χαμηλού κόστους. Πιο συγκεκριμένα, η εργασία εστιάζει στα ενάλια κατάλοιπα μιας ρωμαϊκής έπαυλης που εντοπίζονται στη θέση Άγιος Βλάσης στην Αρχαία Επίδαυρο, την οποία ανέδειξαν το 1971 ο αρχαιολόγος Χαράλαμπος Β. Κριτζάς και ο αρχιτέκτονας Julian Whittlesey μαζί με άλλα ενάλια λείψανα που εντοπίζονται στην ευρύτερη περιοχή. Τα ενάλια κατάλοιπα της ρωμαϊκής έπαυλης εντοπίζονται 45μ. περίπου από την ακτή, ενώ ο χαρακτήρας του κτίσματος δεν έχει προσδιοριστεί. Ωστόσο, επικρατέστερη είναι η άποψη πως πρόκειται για έπαυλη-αγροικία των ρωμαϊκών χρόνων. Η περιοχή χαρακτηρίστηκε ως θαλάσσιος αρχαιολογικός χώρος το 1998, σύμφωνα με το ΦΕΚ Β/1236/8-12-98, ενώ δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ ανασκαφή και έρευνα. Αρχικά, προσεγγίζεται η έννοια των ενάλιων αρχαιοτήτων, ενώ γίνεται μια σύντομη ιστορική αναδρομή και αναφορά στις σημαντικότερες ενάλιες έρευνες και ανασκαφές που έγιναν στην Ελλάδα μέχρι τον 21ο αι. Επιπλέον, αναλύεται το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για την προστασία της ενάλιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, ενώ τονίζεται η ανάγκη προστασίας της και επισημαίνονται οι τρόποι διαχείρισης, προβολής και ανάδειξης των ενάλιων ευρημάτων. Ακόμη, περιγράφονται τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα που χρησιμοποιούνται στον τομέα της υποβρύχιας φωτογραμμετρίας, εστιάζοντας κυρίως στην τρισδιάστατη τεχνολογία και τα παραγόμενα ψηφιακά προϊόντα, που προκύπτουν κυρίως κατά την αποτύπωση και ψηφιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από φωτογραμμετρικές εφαρμογές στον τομέα της ενάλιας αρχαιολογίας. Επίσης, αναλύονται οι έννοιες της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας και οι προβληματισμοί που προκύπτουν σχετικά με αυτές, μέσα από ορισμένες εφαρμογές που έχουν αναπτυχθεί για τον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στη συνέχεια, αναπτύσσεται η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε και αναλύονται τα βήματα για τη δημιουργία του τρισδιάστατου μοντέλου της ρωμαϊκής έπαυλης της Αρχαίας Επιδαύρου, καθώς και οι περαιτέρω διαδικασίες επεξεργασίας αυτού. Περιγράφεται ακόμα η διαδικασία δημιουργίας και προγραμματισμού μιας εικονικής περιήγησης και μιας εφαρμογής εικονικής πραγματικότητας με τη χρήση κατάλληλου εξοπλισμού για την προβολή και ανάδειξη των ενάλιων καταλοίπων. Τέλος, η διπλωματική εργασία ολοκληρώνεται με την αξιολόγηση των επιμέρους σταδίων και των τελικών προϊόντων της, καθώς και με τη διατύπωση ορισμένων σχολίων που προέκυψαν από την όλη διαδικασία.