Σχεδιασμός συστήματος επεξεργασίας ιλύος με την μέθοδο των τεχνητών υγροβιότοπων για τις ανάγκες της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας - Κούρτης, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών. Τομέας Έργων Υποδομής και Αγροτικής Ανάπτυξης. Εργαστήριο Εγγειοβελτιωτικών Έργων και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων, 2018)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί ο σχεδιασμός και η κοστολόγηση ενός «φυσικού» συστήματος αφυδάτωσης και σταθεροποίησης ιλύος, με την μέθοδο των τεχνητών υγροβιότοπων, για τις ανάγκες της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ) του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας. Η συγκεκριμένη μέθοδος έχει καθιερωθεί στην διεθνή βιβλιογραφία με τον όρο τεχνητοί υγροβιότοποι ιλύος (ΤΥΙ). Αποτελεί ένα συνδυαστικό συγκερασμό των φυσικών μεθόδων των κλινών ξήρανσης και της μεθόδου των τεχνητών υγροβιότοπων κατακόρυφης ροής για την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων (ΤΥΚΡ). Τα βασικότερα πλεονεκτήματα των ΤΥΙ είναι ότι χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχουν μηδαμινές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και το κόστος κατασκευής και λειτουργίας τους είναι εξαιρετικά χαμηλό. Τα πλεονεκτήματα αυτά είναι και οι λόγοι που εντάσσουν το προτεινόμενο έργο στο πλαίσιο της Αειφόρου Ανάπτυξης. Ο σχεδιασμός τους δεν ακολουθεί κάποιο κοινά αποδεκτό κατευθυντήριο πρότυπο αλλά βασίζεται σε τέσσερις παραμέτρους. Στην παραγόμενη ποσότητα ιλύος, στις κλιματικές συνθήκες της εξεταζόμενης περιοχής, στην επιλογή ενός κατάλληλου ρυθμού φόρτισης ιλύος (sludge loading rate) και στην ποιότητα της ιλύος. Για τον συγκεκριμένο λόγο κρίνεται απαραίτητη η εκτενής ανασκόπηση του θεωρητικού υπόβαθρου της ιλύος, των ΤΥΙ, των τεχνικών χαρακτηριστικών της ΕΕΛ του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας αλλά και της περιοχής στην οποία αυτή εντάσσεται. Ο σχεδιασμός των ΤΥΙ πραγματοποιήθηκε για τις ανάγκες της υπάρχουσας εγκατάστασης και σύμφωνα με τα φορτία σχεδιασμού της Α΄ Φάσης της προμελέτης της ΕΕΛ. Η επιλογή της πλειοψηφίας των σχεδιαστικών παραμέτρων (ρυθμός φόρτισης, περίοδοι λειτουργίας, επιμέρους αδρανή υλικά πληρωτικού υλικού) βασίστηκε στην αποκτηθείσα εμπειρία από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί σε χώρες με μεσογειακό κλίμα, όπου και τα συγκεκριμένα συστήματα βρίσκουν την βέλτιστη εφαρμογή. Βάσει όλων των παραπάνω, εκτιμήθηκε ότι απαιτείται η εκσκαφή 8 ορθογώνιων κλινών επιφάνειας 224 m2 η κάθε μια, και οι οποίες προτείνεται να χωροθετηθούν στην διαθέσιμη δημοτική έκταση, συνολικής επιφάνειας 16,2 στρ. που γειτνιάζει με την ΕΕΛ (φ=37ο,42, λ=22ο,74).Ακολούθως, παρουσιάζεται η κοστολόγηση του έργου η οποία πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τα πρακτικά της Επιτροπής Διαπιστώσεως Τιμών Δημοσίων Έργων για το 2017, της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Εκτιμήθηκε ότι το συνολικό κόστος κατασκευής, συμπεριλαμβανομένων των εξόδων των διαφορετικών φορέων που συμμετέχουν στο έργο και του ΦΠΑ, διαμορφώνεται στα 313.251 €. Αντίστοιχα, υπολογίστηκε ότι το ετήσιο λειτουργικό κόστος διαμορφώνεται στα 8.383 €/yr. Τέλος, η εργασία ολοκληρώνεται με μια σύνοψη των κυριότερων συμπερασμάτων και την διατύπωση ορισμένων προτάσεων στην κατεύθυνση της μελλοντικής έρευνας.