Σχεδιασμός Κλειστού Γηπέδου Καλαθοσφαίρισης από Μεταλλικό Κυλινδρικό Στέγαστρο - Βαλτάς, Θεμιστοκλής (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Πολιτικών Μηχανικών. Τομέας Δομοστατικής. Εργαστήριο Μεταλλικών Κατασκευών, 2018)
Αντικείμενο μελέτης αποτελεί ο σχεδιασμός και η διαστασιολόγηση μεταλλικής κατασκευής ενός κλειστού γηπέδου καλαθοσφαίρισης, το οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί στην Καλλονή Λέσβου και προορίζεται για τη διεξαγωγή σχολικών αγώνων και προπονήσεων. Οι διαστάσεις του είναι 26m πλάτος και 36m μήκος. Ο φορέας κατασκευάζεται από επαναλαμβανόμενα πλαίσια από ελατές διατομές I. Η οροφή επιλέχθηκε να είναι κυλινδρική καθαρά για αισθητικούς λόγους καθώς δίνει το αίσθημα της ευρυχωρίας στο εσωτερικό αλλά και επειδή οι καμπύλες οροφές απέχουν από την αύρα της αυστηρότητας που εκπέμπουν τα συνήθη στέγαστρα, τύπου “υπόστεγο βιομηχανικής αποθήκης”. Οι δράσεις που ασκούνται επί του φορέα, κατηγοριοποιούνται σε μόνιμες, επιβαλλόμενες μεταβλητές, φορτία χιονιού, φορτία ανέμου θερμοκρασιακά φορτία και σεισμικές δράσεις. Ο υπολογισμός τους έγινε σύμφωνα με τις διατάξεις του ΕΝ 1991. Η προσομοίωση του φορέα, των φορτίων και των αναλύσεων έγινε στο πρόγραμμα Autodesk Robot Structural Analysis Professional 2017. Πραγματοποιήθηκε ελαστική ανάλυση με θεωρία πρώτης τάξης. Για την αντισεισμική μελέτη ακολουθήθηκε ο ΕΝ1998. Η διαστασιολόγηση και ο έλεγχος των διατομών και των μελών βασίστηκε στον ΕΝ1993. Τέλος, μελετήθηκαν κάποια κατασκευαστικά θέματα, σχεδιάζοντας λεπτομέρειες συνδέσεων μεταξύ όλων των κύριων μελών του φορέα και παρουσιάζεται προϋπολογισμός του έργου, ο οποίος έγινε βασιζόμενος στην μάζα του μεταλλικού φορέα και το συνολικό εμβαδόν κάλυψης των θερμομονωτικών πάνελ.