3D City Modelling Athens με χρήση CityGML - Μακρανδρέου, Ευθύμιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, 2018)
Τα τελευταία χρόνια, η ραγδαία αύξηση της πυκνότητας του πληθυσμού κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, έχει δημιουργήσει την ανάγκη για ανάπτυξη ενός νέου Κτηματολογικού Συστήματος καταγραφής του χώρου, ικανού να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις που έχουν δημιουργηθεί για πληρέστερη και πιο έγκυρη μέθοδο καταγραφής του χώρου και των δικαιωμάτων επ’ αυτού. Το παρόν κτηματολογικό σύστημα ονομάζεται Εθνικό Κτηματολόγιο και είναι αναπτυγμένο σε δύο διαστάσεις, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται προβλήματα σε ό,τι αφορά την καταγραφή της πολυπλοκότητας του χώρου και των δικαιωμάτων που κατανέμονται σε αυτόν. Εδώ εισάγεται η έννοια του τρισδιάστατου Κτηματολογικού συστήματος, 3D Κτηματολόγιο. Ήδη πολλές χώρες όπως Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία, έχουν αναπτύξει πρότυπα 3D Κτηματολογίου με τρισδιάστατη απεικόνιση πόλεων. Ωστόσο το εγχείρημα αυτό, ακόμα βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο. Ουσιαστικά, αυτό το κτηματολογικό σύστημα βασίζεται στην εισαγωγή της τρίτης διάστασης στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, καθώς η απεικόνιση των τρισδιάστατων αντικειμένων στον τρισδιάστατο ψηφιακό χάρτη έχει μεγάλη σημασία για το 3D Κτηματολόγιο. Στην πληρέστερη τρισδιάστατη απεικόνιση των πόλεων, σημαντικό ρόλο παίζει η συνεχής ανάπτυξη των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών. Τα τελευταία χρόνια, στα τρισδιάστατα μοντέλα πόλης ενσωματώνεται στο γεωμετρικό-τοπολογικό μοντέλο, η σημασιολογική πληροφορία. Με την χρήση ενός τέτοιου μοντέλου, και πιο συγκεκριμένα με τη χρήση του CityGML υλοποιήθηκε το πρακτικό κομμάτι της παρούσας διπλωματικής εργασίας. Πιο αναλυτικά, η εργασία αφορά την ολοκληρωμένη τρισδιάστατη απεικόνιση μιας καθορισμένης περιοχής στην Αθήνα, που περικλείεται από τις οδούς, Ερμού, Αιόλου και Σταδίου, και συμπεριλαμβάνει 598 κτήρια, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για κτηματολογικούς σκοπούς όπως για παράδειγμα οι χρήσεις γης ανά κτήριο. Η εφαρμογή έγινε σε επίπεδο λεπτομέρειας LOD1, κατάλληλο για αναπαράσταση πόλεων . Στο πλάνο της υλοποίησης έγινε χρήση των λογισμικών AutoCAD, QGIS, 3DCityDataBase. Κατόπιν παρουσιάζεται η σύνδεση του τελικού μοντέλου με την βάση δεδομένων 3DCityDB του CityGML, η παρουσίαση της δομής των δεδομένων μέσα σε αυτή καθώς και η επεξεργασία τους. Στο θεωρητικό μέρος της εργασίας αναλύονται οι έννοιες του Εθνικού Κτηματολογίου και του 3D Κτηματολογίου. Επίσης γίνεται βασική περιγραφή του μοντέλου CityGML και των βοηθητικών λογισμικών που χρησιμοποιήθηκαν. Τέλος, αναλύονται τα αποτελέσματα και διατυπώνονται σκέψεις για μελλοντική έρευνα.