Προσομοίωση και μελέτη συστήματος συλλογής παραγγελιών (picking) μεγάλης φαρμακαποθήκης, με τη χρήση του προγράμματος Flexsim - Τρίκκας, Κωνσταντίνος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας, 2018)
Ο ρυθμός με τον οποίο εξελίσσεται και μεταβάλλεται πλέον η αγορά δημιουργεί την ανάγκη για εργαλεία και μεθόδους που θα συμβάλλουν στην ορθή και γρήγορη λήψη αποφάσεων. Ένα τέτοιο εργαλείο είναι η μέθοδος της προσομοίωσης η οποία αναλύεται στην παρούσα εργασία. Η προσομοίωση αναφέρεται στην πιστή σχεδίαση του μοντέλου ενός συστήματος, με σκοπό την εκτέλεση πειραμάτων και την εξαγωγή συμπερασμάτων, μέσω υπολογιστή. Στα πλαίσια της εργασίας, δημιουργήθηκε ένα πιστό μοντέλο του συστήματος συλλογής παραγγελιών (picking) μεγάλης ελληνικής φαρμακαποθήκης, το οποίο εκτελέσθηκε και αξιοποιήθηκε με την χρήση του λογισμικού Flexsim. Στόχος της εργασίας είναι η ανάδειξη της αξίας της προσομοίωσης μέσω ενός ρεαλιστικού προβλήματος, η αναλυτική επεξήγηση του τρόπου λειτουργίας του λογισμικού Flexsim αλλά και η εξαγωγή χρήσιμων και εύστοχων συμπερασμάτων, ικανά για πιθανή χρήση από την εταιρεία. Το μοντέλο που αναπτύχθηκε, περιέχει επτά σταθμούς συλλογής όπου απασχολούνται δώδεκα εργαζόμενοι και δύο θέσεις συσκευασίας με δύο εργαζομένους. Η παραμετροποίηση και η φόρτιση του μοντέλου βασίστηκε στα στοιχεία που προσέφερε η εταιρεία. Το τελικό μοντέλο αποτυπώνει πλήρως την λειτουργικότητα του συστήματος συλλογής και προσφέρεται για την εξαγωγή ποικίλων συμπερασμάτων. Στα πλαίσια της εργασίας, τα συμπεράσματα επικεντρώθηκαν στην κατανομή του χρόνου και την φόρτιση των εργαζομένων και των σταθμών. Παρατηρήθηκε ότι η κατανομή των εργαζομένων στους σταθμούς δεν είναι ανάλογη με τον φόρτο εργασίας αυτών και πως η αλλαγή θέσης εργασίας ενός μόνο εργαζομένου βελτιώνει σημαντικά την λειτουργία της αποθήκης. Προτάθηκε επίσης στην εταιρεία μία αλλαγή στον τρόπο αποθήκευσης των προϊόντων, με γνώμονα μια ABC ανάλυση που πραγματοποιήθηκε. Σύμφωνα με αυτή, τα πιο συχνά κινούμενα προϊόντα να τοποθετούνται κοντά στις θέσεις συλλογής ώστε να επιταχύνεται η συλλογή τους. Η αλλαγή αυτή προκάλεσε την μείωση του απαιτούμενου χρόνου συλλογής κατά 10%.