Το λίθιο (Li) ως μέλος των στρατηγικών μετάλλων. Πηγές, μεταλλουργία και εφαρμογές στην βιομηχανία συσσωρευτών - Κόλλιας, Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών. Τομέας Γεωλογικών Επιστημών.Εργαστήριο Ορυκτολογίας - Πετρογραφίας - Κοιτασματολογίας, 2018)
Το λίθιο είναι χημικό στοιχείο που ανήκει στην πρώτη ομάδα του περιοδικού πίνακα, δηλαδή, στα αλκαλιμέταλλα. Αποτελεί το ελαφρύτερο μέταλλο, αλλά και το ελαφρύτερο στερεό χημικό στοιχείο γενικότερα. Η εξόρυξη του λιθίου αρχικά γινόταν κυρίως μέσω των ορυκτών του σποδούμενου, του πεταλίτη και του λεπιδόλιθου. Όμως αρκετές εταιρείες άρχισαν την εξόρυξη λιθίου από άλμες, οι οποίες αποτελούνται είτε από επιφανειακά είτε από υπόγεια ύδατα, μέθοδος που αποδείχθηκε λιγότερο δαπανηρή από την πρώτη. Οι χρήσεις του λιθίου από την ανακάλυψη του και έπειτα ποικίλουν. Η χρήση του, όμως, στην βιομηχανία των συσσωρευτών ήταν και αυτή που του έδωσε μεγάλη οικονομική αξία και έτσι εντάχθηκε στα στρατηγικά μέταλλα. Για αυτό το λόγο και η παρούσα διπλωματική πραγματεύεται τις μπαταρίες λιθίου και την εξέλιξη τους, καθώς και τον ρόλο που έπαιξαν στην εξέλιξη της τεχνολογίας. Οι μπαταρίες λιθίου χαρακτηρίζονται από υψηλή απόδοση και μεγάλη διάρκεια ζωής. Αυτές οι μοναδικές ιδιότητες έχουν κάνει τις μπαταρίες λιθίου, ιδανικές πηγές ενέργειας, στην αγορά ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης, με μια παραγωγή, της τάξης των δισεκατομμυρίων μονάδων ετησίως.