Μελέτη διάβρωσης συστήματος συγκολλημένων χαλύβων υψηλής αντοχής σε θαλάσσιο περιβάλλον - Παλαιοκώστα, Ηρώ (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών (ΙΙΙ). Εργαστήριο Φυσικοχημείας, 2018)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει τίτλό “Μελέτη διάβρωσης συστήματος συγκολλημένων χαλύβων υψηλής αντοχής σε θαλάσσιο περιβάλλον”. Έχει ως σκοπό να μελετήσει και να συγκρίνει την συμπεριφορά σε διάβρωση συγκολλημένων και μη ελασμάτων χάλυβα, σε τεχνητές συνθήκες θαλάσσιου περιβάλλοντος. Αναλύεται το φαινόμενο της διάβρωσης, οι τρόποι εμφάνισής της και οι μηχανισμοί της, επικεντρώνοντας περισσότερο το ενδιαφέρον μας στη διάβρωση σε θαλάσσιο περιβάλλον. Αναφέρονται οι μέθοδοι συγκόλλησης των μετάλλων που χρησιμοποιούνται κυρίως στη ναυπηγική. Αναλύεται, ειδικότερα, η διάβρωση των συγκολλήσεων του χάλυβα, του πιο διαδεδομένου υλικού στην κατασκευή πλοίων. Για την μελέτη του φαινομένου πραγματοποιήθηκαν πειράματα στο Εργαστήριο Φυσικοχημείας και Εφαρμοσμένης Ηλεκτροχημείας του τμήματος Χημικών Μηχανικών. Τα δοκίμια συγκολλήθηκαν με συμβατική μέθοδο GMAW, ενώ ως υλικό, έχει χρησιμοποιηθεί ο ναυπηγικός χάλυβας υψηλής αντοχής AH36. Οι επιφάνειες δοκιμίων χάλυβα προετοιμάστηκαν κατάλληλα και στη συνέχεια τα δοκίμια υπόκεινται σε συνθήκες επιταχυνόμενης γήρανσης και πιο συγκεκριμένα σε διάταξη αλατονέφωσης που περιείχε διάλυμα 5% NaCl. Μελετήθηκε η μικροδομή των ελασμάτων και η διάβρωση τους. Μεταλλογραφικές παρατηρήσεις πραγματοποιήθηκαν με οπτικό μικροσκόπιο σε δείγματα που ελήφθησαν από το μητρικό μέταλλο, τη θερμικά επηρεασμένη ζώνη και το μέταλλο συγκόλλησης. Στη συνέχεια, έγινε μέτρηση της απώλειας βάρους που παρουσίασαν τα δοκίμια για να γίνει μία προσέγγιση του ρυθμού διάβρωσης ενώ πραγματοποιήθηκαν και παχυμετρήσεις για την εξαγωγή συγκρίσεων μεταξύ των κατηγοριών δοκιμίων. Τέλος, σημειώνονται τα συμπεράσματα που έχουν προκύψει καθ 'όλη τη διάρκεια αυτής της έρευνας.