Η χρήση της μπλε Μάργας στην βιομηχανία της κοσμετολογίας - Κουρλής, Κυριάκος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών. Τομέας Γεωλογικών Επιστημών, 2018)
Οι άργιλοι έχουν χρησιμοποιηθεί ανά τους αιώνες από τους ανθρώπους για πάρα πολλές χρήσεις. Από την κεραμική έως την ιατρική οι άργιλοι συμμετέχουν στην καθημερινότητα των ανθρώπων κάνοντάς την καλύτερη. Η εργασία αυτή εκπονήθηκε στην Σχολή Μηχανικών Μεταλλείων και Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την απόκτηση του τίτλου του Μηχανικού Μεταλλείων. Η εργασία αυτή πραγματοποιήθηκε με σκοπό να διερευνηθεί αν η φυσική άργιλος που βρίσκεται στην Κεφαλονιά στην παραλία Ξι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλλυντική χρήση, συγκρίνοντας τις ιδιότητές της με μιας αργίλου που πωλείται στο εμπόριο. Η δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε στην νήσο Κεφαλονιά. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για να καθοριστούν τα δομικά και χημικά στοιχεία της αργίλου από την νήσο Κεφαλονιά ήταν η μέθοδος περίθλασης ακτίνων Χ (XRD), η ηλεκτρονική μικροσκοπία σάρωσης SEM και η τεχνική ICP/MS. Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι η άργιλος είναι πλούσια σε πυρίτιο και αλουμίνιο όπως και ήταν αναμενόμενο, ενώ περιέχει ζιρκόνιο, χαλαζία, ασβεστίτη, και πυρίτιο σε συσσωματωμένη μορφή. Αξιοσημείωτο εύρημα της πτυχιακής είναι οι δομές framboids που αναγνωρίστηκαν σε ένα δείγμα από αυτά που μελετήθηκαν.