Παραγωγή και χαρακτηρισμός προσροφητικού μέσου από ζυμώσιμα οικιακά απορρίμματα - Παυλόπουλος, Χαράλαμπος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών (IV), 2018)
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η παραγωγή και ο χαρακτηρισμός ενεργού άνθρακα που προκύπτει από την πυρόλυση της βιομάζας FORBI (Food Residue Biomass), η οποία παράγεται από τη ξήρανση και τεμαχισμό ζυμώσιμων οικιακών απορριμμάτων. Για την παραγωγή του ενεργού άνθρακα πραγματοποιήθηκε χημική ενεργοποίηση τριών σταδίων. Πραγματοποιήθηκε θερμοσταθμική ανάλυση (TG) του FORBI για να μελετηθεί η αποδόμησή του και η συμπεριφορά του κατά την πυρόλυση, προτού σχεδιαστούν τα πειράματα πυρόλυσης – ενεργοποίησης. Σημαντικές παράμετροι της διεργασίας που επηρεάζουν το τελικό προϊόν είναι η θερμοκρασία και ο χρόνος πυρόλυσης καθώς και ο χημικός παράγοντας ενεργοποίησης που χρησιμοποιείται, ο λόγος εμποτισμού, η θερμοκρασία και o χρόνος ενεργοποίησης. Ως χημικός παράγοντας χρησιμοποιήθηκε KOH. Η πυρόλυση και η ενεργοποίηση πραγματοποιήθηκαν στους 800˚C, για 1h σε αδρανή ατμόσφαιρα. Αρχικά το δείγμα πυρολύθηκε και ακολούθησε εμποτισμός του με το KOH σε λόγο εμποτισμού 1:4 carbon (g) / KOH (g). Έπειτα έγινε ενεργοποίηση του εμποτισμένου δείγματος στις προαναφερθείσες συνθήκες. Η πυρόλυση πραγματοποιήθηκε σε κυλινδρικό πυρολυτικό φούρνο. Το υλικό προς πυρόλυση τοποθετείται σε μεταλλικό φορέα ο οποίος εισέρχεται από τη μεριά της εισόδου του αερίου στον φούρνο. Το επιθυμητό θερμοκρασιακό προφίλ εντός του σωλήνα παρακολουθείται από ένα θερμοστοιχείο NiCr/Ni. Στον ίδιο φούρνο πραγματοποιείται και το στάδιο της πυρόλυσης και της ενεργοποίησης. Το FORBI αξιολογείται ως πιθανή πρώτη ύλη για την παραγωγή ενεργού άνθρακα. Επιπλέον αξιολογείται η χρήση του ως βιο-προσροφητικό μέσο για την απομάκρυνση βαρέων μετάλλων (Cr(VI)) αλλά και COD. Φυσικές μέθοδοι ανάλυσης (spectrophotometry, FT-IR, SEM) χρησιμοποιήθηκαν για τον προσδιορισμό φυσικοχημικών παραμέτρων του προσροφητικού μέσου.