Κρίσιμες εποχές καταστροφής και σωτηρίας των διατηρητέων κτηρίων της Αθήνας - Αντωνοπούλου, Νικολέττα (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2018)
Σκοπός της εργασίας αυτής είναι να διερευνήσει τις σύγχρονες πρακτικές πάνω στην προστασία και στην επανάχρηση των διατηρητέων κτηρίων της Αθήνας και να εξετάσει κάτω από ποιες συνθήκες (κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές) οι πρακτικές αυτές μορφοποιήθηκαν. Αρχικά, γίνεται μία σύντομη αναδρομή στις τάσεις ανοικοδόμησης και στις διαδικασίες εκμετάλλευσης του αστικού χώρου που επικράτησαν στον πολεοδομικό ιστό της πρωτεύουσας στα χρόνια του νεότερου ελληνικού κράτους, οι οποίες επηρέασαν καθοριστικά και τον τρόπο διαχείρισης των νεότερων ιστορικών κτηρίων. Στη συνέχεια, αφού γίνει μία εκτενής αναφορά στο θεσμικό πλαίσιο προστασίας των προστατευόμενων κτηρίων, όπως αυτό διαμορφώθηκε έως σήμερα και επισημανθούν οι άξονες που οφείλει να ακολουθεί μία μελέτη αποκατάστασης, γίνεται μία κριτική στις προβληματικές που εμφανίζονται σήμερα σε προστατευόμενα σύνολα. Στο δεύτερο μέρος της εργασίας, παρουσιάζονται οι κρίσιμες περίοδοι καταστροφής αλλά και προστασίας των διατηρητέων κτηρίων της πρωτεύουσας. Από τη μία, οι περίοδοι καταστροφής καθορίστηκαν από τις εντατικές πιέσεις του κατασκευαστικού τομέα για υπερεκμετάλλευση της αστικής γης ακόμα και σε προστατευόμενα περιβάλλοντα, οι οποίες υλοποιούνταν με την αρωγή της κεντρικής εξουσίας και από την άλλη, οι περίοδοι σωτηρίας αναφέρονται σε δομές του κρατικού μηχανισμού που με τις καθοριστικές αποφάσεις τους αντιστέκονταν στην άμετρη ανοικοδόμηση θέτοντας ως προτεραιότητα την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.