Μουσικές και Αρχιτεκτονικές Συσχετίσεις - Κούση, Μαρία (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2017)
Στην παρούσα εργασία προτείνεται η δημιουργία ενός κέντρου πολιτισμού και έρευνας για τη Μουσική Ακουστική. Το Κέντρο τοποθετείται στον πυρήνα μιας από τις πιο πολιτιστικά ενεργές περιοχές του κέντρου της Αθήνας, το Μεταξουργείο. Βασική συνθετική επιλογή υπήρξε η τοποθέτηση του κτιρίου υπόγεια, κάτω από την πλατεία Αυδή, με μοναδικό όγκο να εξέχει από τη στάθμη της πλατείας, αυτόν της Μουσικής Βιβλιοθήκης. Ο πυκνός αστικός ιστός της περιοχής, η έλλειψη αδόμητου οικοπέδου στις επιθυμητές διαστάσεις καθώς και οι τεχνικές προδιαγραφές που ορίζει η χρήση του κτιρίου αποτέλεσαν τους λόγους που οδήγησαν στην υπόγεια λύση. Η αμηχανία του κενού-αδόμητου χώρου πίσω από το κτίριο της Νέας Δημοτικής Πινακοθήκης διαβάζεται ως συνέχεια της πλατείας Αυδή. Πρόθεση είναι η ενοποίηση σε έναν ενιαίο δημοσιο χώρο και η ένταξη υπόγειων και υπέργειων χρήσεων με στόχο τη δημιουργία ενός υπερτοπικού πολιτιστικού σημείου αναφοράς στην πόλη.