Μαριάννα: η πολιτική του σώματος στην Επανάσταση - Κογκέλλη, Νίκη (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2017)
Όταν κανείς αναφέρεται στη Γαλλική Επανάσταση μια εικόνα και ένα όνομα έχουν ξεχωρίσει και συνδέονται σχεδόν συνειρμικά μαζί της ακόμη και αν κανείς δεν είναι εξοικειωμένος με καθαυτά τα γεγονότα της. Ο πίνακας La Liberté guidant le peuple (1830) του Eugène Delacroix και το όνομα Μαριάννα. ‘Η η Μαριάννα μέσα από τον πίνακα του Delacroix, ως η γυναικεία αλληγορία που συνόδευσε την Επανάσταση και την εγκαθίδρυση της Πρώτης Ρεπουμπλικανικής Δημοκρατίας της Γαλλίας· που σημάδεψε ιστορικά και πολιτικά το ευρωπαϊκό σκηνικό της περιόδου του Διαφωτισμού. Μια φανταστική κατασκευή, σε ένα γυναικείο σώμα, που συνδέθηκε άρρηκτα με την πάλη για την Ελευθερία, την Αδελφοσύνη, την Ισότητα και τη λαϊκή εξέγερση ενάντια στον απολυταρχισμό και την καταπίεση. Η ίδια φανταστική κατασκευή που ακόμα και σήμερα κοσμεί δημόσιους χώρους στη Γαλλία, το εθνικό λογότυπο ή εθνικά γραμματόσημα. Στην προσπάθεια αποκωδικοποίησης και περαιτέρω κατανόησης αυτής της Μαριάννας, η έρευνα αυτή ξεκινά με την αναζήτηση της καταγωγής της στην επαναστατική δεκαετία 1789-1799. Ύστερα η αφήγηση στρέφεται στη δεκαετία δημιουργίας του έργου 1820-1830, δεκαετία η οποία σηματοδοτείται από την άφιξη της Αφροδίτης της Μύλου στο Λούβρο, την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης και την Αποστολή στο Μοριά. O Delacroix πριν ακόμα δημιουργήσει τη Μαριάννα, φτιάχνει την Ελλάδα -La Grèce sur les ruines de Missolonghi (1826). Από τη Γαλλική Επανάσταση στην Ελληνική και από την Ελευθερία, στη Μαριάννα, στην Ελλάδα και πάλι πίσω. Η γυναικεία αλληγορική εικόνα, αποτέλεσε το όχημα αυτού του αφηγήματος, σε μια προσπάθεια να διαβαστεί η ιστορία από την εικόνα και το αντίστροφο. Στην παράλληλη παράθεση των ιστορικών γεγονότων και της γέννησης, πορείας και εξέλιξης αυτού του συμβόλου, αναζητήθηκε η σωματικότητα ή η πολιτική του σώματος στην επαναστατική εμπειρία· σε μια απόπειρα να διαμορφωθεί ένα διαφορετικό υπόβαθρο για την κατανόηση του ενσώματου αφηγήματος που ονομάζεται Μαριάννα.