Ανάπτυξη συστήματος διαχείρισης φήμης σε ομόσπονδες πειραματικές υποδομές με τη χρήση ασαφούς λογικής - Δημολίτσας, Ιωάννης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών. Τομέας Επικοινωνιών, Ηλεκτρονικής και Συστημάτων Πληροφορικής, 2018)
Στις μέρες μας η ραγδαία τεχνολογική ανάπτυξη στα πλαίσια του Διαδικτύου του Μέλλοντος καθιστά μείζονα το ρόλο των ομόσπονδων ερευνητικών υποδομών, ώστε να είναι δυνατή η πειραματική αξιολόγηση και η βελτιστοποίηση των αναπτυσσόμενων αυτών καινοτομιών. Η πολυπλοκότητα των εφαρμογών και η πληθώρα των αλληλεπιδράσεων στο χώρο του διαδικτύου αυξάνουν την ανάγκη για όλο και πιο ευρείας κλίμακας πειράματα. Τέτοιου είδους δυνατότητες παρέχονται από ανοικτές και συγκροτημένες ομοσπονδίες ερευνητικών υποδομών. Ωστόσο, τα διαφορετικά χαρακτηριστικά κάθε υποδομής, ιδιαίτερα αυτών παρόμοιας λειτουργικότητας, σε συνδυασμό με τις ιδιαιτερότητες του κάθε πειράματος, δημιουργούν στον εκάστοτε ερευνητή το πρόβλημα της επιλογής. Μια λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα μπορεί να βασιστεί στην γνώμη των ερευνητών/χρηστών, οι οποίοι έχουν διενεργήσει πειράματα στο παρελθόν σε κάποια υποδομή, συνεισφέροντας έτσι στη διαμόρφωση της φήμης της εκάστοτε υποδομής. Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας, λοιπόν, είναι η ανάπτυξη και υλοποίηση ενός συστήματος διαχείρισης φήμης για ομόσπνδες ερευνητικές - πειραματικές υποδομές με χρήση ασαφούς λογικής. Προτείνονται δύο ασαφή συστήματα, τα οποία επεξεργάζονται τις αξιολογήσεις των χρηστών, παράλληλα με τα δεδομένα παρακολούθησης ώστε να υπλογίσει μια τιμή φήμης για την εκάστοτε υποδομή. Τα δύο συστήματα επεξεργάζονται τόσο αριθμητικές όσο και λεκτικές τιμές αξιολόγησης και είναι πλήρως προσαρμόσιμα σε διαφορετικού είδους υποδομές. Για την αξιολόγηση των προτεινόμενων ασαφών συστημάτων χρησιμοποιούνται δεδομένα από πραγματικό ομοσπονδιακό περιβάλλον. Εν τέλει τα συστήματα αυτά συγκρίνονται με ένα ήδη υπάρχον πλάισιο φήμης για ομόσπονδες ερευνητικές υποδομές.