Σημειακοί κόμβοι σε κυκλικά μεταβαλλόμενο φυσικό δίκτυο - Θεοδωροπούλου, Λαμπρινή (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, 2018)
Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η διαμόρφωση ενός αρχιτεκτονικού μοντέλου διαχείρισης της σχέσης ανθρώπινης δραστηριότητας- φυσικού τοπίου. Μέσω της καταγραφής της ορεινής αθλητικής ή φυσιολατρικής δραστηριοποίησης στο βουνό και της προσέγγισης της συνεχούς κυκλικής εποχιακής μεταβολής του φυσικού τοπίου, διαμορφώνεται ένας αλγόριθμος ο οποίος με βάση τις παραπάνω δύο παραμέτρους, δίνει σαν αποτέλεσμα ένα δίκτυο εννέα κόμβων. Σε κάθε έναν από τους παραπάνω κόμβους αντιστοιχεί και μια κατασκευή στάσης,διέλευσης ή διαμονής των επισκεπτών βουνού. Το παραπάνω μοντέλο, εφαρμόζεται στο δεύτερο μέρος της έρευνας στο όρος του Ελικώνα, όπου και παρουσιάζονται ενδεικτικά 4 κατασκευές σε 4 ξεχωριστούς κόμβους. Στόχος της παραπάνω αναζήτησης, είναι η δημιουργία ενός μοντέλου διαχείρισης της ανταποδοτικής σχέσης ορεινού αθλητισμού- φυσικού μεταβαλλόμενου τοπίου όπου η αρχιτεκτονική ως διαμεσολαβητής θα συμβάλλει στην ανάδειξη , προστασία και ανάπτυξη του φυσικού πεδίου. Το όρος του Ελικώνα αξιοποιείται ως πεδίο εφαρμογής και αξιολόγησης των χαρακτηριστικών της παραπάνω αρχιτεκτονικής λογικής.