Κατασκευή μικρο-συστοιχιών αντισωμάτων στερεής φάσης με εναπόθεση λέιζερ - Ρόμπολας, Διονύσης (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Μηχανολογικών Κατασκευών και Αυτομάτου Ελέγχου, 2018)
Οι μικρο-συστοιχίες αντισωμάτων, επίσης γνωστές ως συστοιχίες αντισωμάτων ή «τσιπ» αντισωμάτων, είναι μια κατηγορία πρωτεϊνικών μικρο-συστοιχιών αποτελώντας μια συλλογή από δευτερογενή αντισώματα (capture antibodies) ακινητοποιημένα σε μία στερεή επιφάνεια όπως γυαλί, πλαστικό ή σιλικόνη, με σκοπό την ανίχνευση αντιγόνων. Αυτές οι συστοιχίες συχνά χρησιμοποιούντα για την ανίχνευση της έκφρασης πρωτεϊνών από προϊόντα λύσης κυττάρων στη γενική έρευνα και ειδικών βιο-δεικτών από ορό ή ουρία για διαγνωστικές εφαρμογές, παρακολούθηση και σύγκριση μεταξύ φυσιολογικών, άρρωστων και θεραπευμένων δειγμάτων. Αποτελούν αποτελεσματικά εργαλεία που έχουν φέρει επανάσταση στην συλλογή και ανάλυση δεδομένων «multi-omics» και βρίσκονται ανάμεσα στα πιο ανταγωνιστικά. Ωστόσο, οι υπάρχουσες τεχνολογίες συστοιχιών, έχουν ένα μεγάλο μειονέκτημα που καθιστά την παραγωγή μικρο-συστοιχιών αντισωμάτων τόσο ακριβή διαδικασία. Οι τεχνολογίες αυτές, προκειμένου να φτιάξουν τα σημεία των συστοιχιών, χρησιμοποιούν υγρά διαλύματα αντισωμάτων, αλλά παρά τους μικρούς όγκους διαλύματος που χρησιμοποιούνται, πολύ μεγάλες ποσότητες αντισώματος είναι απαραίτητες για την επανενυδάτωση των αντισωμάτων από τη στερεή τους φάση. Σε αυτή την εργασία, αναπτύξαμε μία μέθοδο για δημιουργία μικρο-συστοιχιών αντισωμάτων με χρήση στεγνών-στερεών αντισωμάτων, ελέγξαμε τη λειτουργικότητα αυτών, παρηγάγαμε καμπύλη ποσοτικοποίησης της μάζας των συστοιχιών και εν ολίγοις καθορίσαμε στο βέλτιστο όλες τις διαδικασίες παρασκευής.