Διερεύνηση της επίδρασης της μεταβολής του χρονισμού έγχυσης καυσίμου στη λειτουργική συμπεριφορά 2-Χ ναυτικών κινητήρων ντήζελ πρόωσης και 4-Χ κινητήρων ντήζελ ηλεκτροπαραγωγής - Χατζημωράκης, Αναστάσιος (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Θερμότητας. Εργαστήριο Μηχανών Εσωτερικής Καύσης (ΜΕΚ), 2018)
Η διπλωματική εργασία οργανώνεται σε εφτά κεφάλαια ως ακολούθως: Το πρώτο κεφάλαιο αποτελεί την εισαγωγή όπου παρουσιάζεται ο σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στις βασικές αρχές των κινητήρων Diesel καθώς και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των δίχρονων ναυτικών κινητήρων. Στο τέλος, γίνεται μία σύντομη περιγραφή των κινητήρων που εξετάζονται για τις ανάγκες τις παρούσας εργασίας. Το τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται στα συστήματα και στις διεργασίες έγχυσης των κινητήρων Diesel. Συγκεκριμένα, παρουσιάζονται ο τρόπος ρύθμισης του φορτίου σε αυτούς τους κινητήρες, οι κατηγορίες των αντλιών καυσίμου και των εγχυτήρων και στο τέλος τα συστήματα μεταβλητού χρονισμού έγχυσης καυσίμου των δίχρονων ναυτικών κινητήρων. Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται μία συνοπτική παρουσίαση του διαγνωστικού λογισμικού που χρησιμοποιήθηκε για την προσομοίωση της λειτουργίας των δύο εξεταζόμενων κινητήρων. Στο πέμπτο κεφάλαιο αξιολογείται η προβλεπτική ικανότητα του προσομοιωτή του λογισμικού μέσω της σύγκρισης των αποτελεσμάτων του με τα αντίστοιχα που προέκυψαν κατά την διεξαγωγή των επίσημων εργοστασιακών δοκιμών των κινητήρων. Στο έκτο κεφάλαιο διερευνάται η επίδραση της μεταβολής του χρονισμού έγχυσης καυσίμου στη λειτουργική συμπεριφορά των κινητήρων. Αρχικά, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα που προέκυψαν από την παραπάνω διερεύνηση για τον εκάστοτε κινητήρα και στη συνέχεια αξιολογούνται ώστε να εξαχθούν τα απαραίτητα συμπεράσματα. Στο έβδομο κεφάλαιο συνοψίζονται τα βασικά συμπεράσματα που προέκυψαν από την παρούσα εργασία.